Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/zaustavnatraka

Marketing

Religiozna svijest

Odgledao sam danas ovonedjeljnu emisiju Nedjeljom u 2 u kojoj je gostovao riječki vjeroučitelj u sušačkoj gimnaziji i novinar, također i katolički skaut Marin Miletić. Svojim je nastupom kod Ace pobrao mnogo simpatija, neki ga čak uspoređuju i s glavnim likom filma Društvo mrtvih pjesnika, no u meni je otprve izazvao podozrenje. Dakako, na momente ga je bilo lijepo slušati, zvučao je toplo i otvoreno, suosjećajno i mudro, pa ipak...

Moj je problem - uvjetno rečeno - s religioznim osobama u tome, što iz njih vazda izviruje fundamentalistička svijest bazirana na vjerovanju u dogme i gotove pakete kvazičinjenica. Kod razvijenijih religionida ta je svijest naravno ispresijecana mnogim vrlinama, koje nerijetko znatno prevladavaju nad ružnoćom dogmatske svijesti, ali bi se ipak moglo reći da se netko uopće ne bi ni smatrao kršćaninom kad u sebi i dalje aktivno ne bi gajio tu dogmatsku svijest. Dakle, nema kršćanina koji nije dogmatičan i u osnovi uskogrudan, ma koliko dobro on to prikrivao ili kamuflirao lijepim frazama ograničenog konteksta.

OVDJE i OVDJE možete pročitati dva prilično gruba i ultrakonzervativna teksta tog tako dragog momka iz Acine emisije. On u tim tekstovima, doduše, svako malo pokušava uravnotežiti svoju misao, no pažljivijem čitatelju ne može promaknuti gomila isključivosti i ružnih predrasuda. On je - kao što možemo vidjeti u emisiji Nedjeljom u 2 - izrazito ekumenski nastrojen, ali pritom umjesto Srbi kaže pravoslavci, a o sebi na jednom mjestu kaže Hrvat katolik, kao da su to istoznačnice. Iz njega progovara klasični nazadni katolički svjetonazor, kupio ga je u trgovini religijskih svjetonazora kao puni paket sa svim dodacima, i kao takav se savršeno uklapa u markić-košić-hasanbegovićevski klerofašizam, kojemu u konačnici daje vjetar u leđa i onda kada to deklarativno ne priznaje. Odaje ga precizna navigacija njegove svijesti oko izbora koje čini kada promišlja društvene teme - to su navlas oni isti izbori koje čine Željka Markić, biskup Košić, Hasanbegović ili Bujanec. Otkuda takva sličnost u izborima? To je sličnost ljudi ukalupljenih fundamentalističkom svijesti roda i krvi, kojoj su nadodali privjesak Isusa, Isus-ekstenziju koja služi kao savršeni tapecirung za sva bestidna i skaredna mjesta njihova atavističkog svjetonazora.
Post je objavljen 30.01.2018. u 13:10 sati.