Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Snajperist

Untersturmführer Odo Willscher – divizija Brandenburg

Untersturmführer Odo Willscher rođen je 30. srpnja 1910. u njemačkoj obitelji iz Sudeta (Češka). Čin Untersturmführer SS ako se prevede u čin njemačkog Wermachta odgovara činu Leutnanta što pak bi po NATO tablici časničkih činova danas odgovaralo skupini činova OF – 1, a to je čin poručnika OSRH.

Poručnik Odo Willscher prije rata bio je lovočuvar, a od 1933. do 1938. godine šumarski inženjer u zapadnoj i srednjoj Africi. Od 1938. do 1942. bio je voditelj šumarskog odijela u Empire Institutu kolonijalnog šumarstva u Hamburgu. Godine 1942. borio se u afričkoj vojnoj kampanji u sastavu njemačkog Afričkog korpusa. Potom je postao instruktor za snajpersku obuku, a zatim je prebačen u padobransku bojnu '500' divizije 'Brandenburg'.

Poručnik Willscher do kraja rata kao pripadnik padobranske bojne '500' u diviziji Brandenburg upisao je ukupno 248 službenih pogodaka. No, danas ću ja malo pokušati, s ovim snajperistom pripadnikom specijalnih snaga tadašnje nacističke Njemačke, objasniti i povezati nešto drugo.

Naime, poručnik Willscher sudjelovao je u operaciji kodnog naziva 'Potez viteza' (Rösselsprung) 1944. kod nas (u literaturi ex YU poznatijoj pod nazivom Desant na Drvar). Kako sam ja dio svoje izobrazbe stjecao u toj nekadašnjoj državi moram odmah priznati da sam bio nemalo iznenađen kada sam kasnije došao u posjed literature iz Njemačke i Velike Britanije.

Koliko li je samo bilo površnih i djelomično točnih podataka i vojničkih poteza, a još više ih je bilo prešućenih u toj literaturi ex YU. No, dobro to je sada i za mene već prošlost i povijest, a sva sreća i bogu hvala što mi je u ruke 'pala' i ova druga (njemačka i britanska) vojna literatura.

Dakle, o čemu se zapravo radi. Kao prvo sam kodni naziv operacije krivo je preveden, pa se umjesto 'Poteza viteza' operacija nazvala 'Konjićev skok', a kao drugo vješto je 'zakamuflirana' u tzv Sedmu neprijateljsku ofenzivu koja je sve podredila neuspjehu Desanta na Drvar. Nigdje ni riječi o istodobnoj operaciji Saveznika kodno nazvanoj 'Flounced' (Bijesno pometanje – po Athumanunhu) koja je imala za cilj spasiti Savezničke misije i samog Tita i VŠ NOVJ i prebaciti ih na neki od hrvatskih otoka (Vis).

Možda se jednom odlučim i raspišem o tomu kako su zapravo Britanci i Amerikanci spasili VŠ NOVJ i Tita, a ne 6. lička partizanska divizija koja bi imala itekakvih muka i problema da se u sve zapravo na kraju nisu uključili Saveznici. Dobro, bolje da se ja malo vratim natrag.

Operacija 'Potez viteza' u kojoj je sudjelovao poručnik Willscher u sastavu njemačke padobranske bojne '500' vojnički je doživjela neuspjeh (nije ostvaren cilj). Od 850 pripadnika te specijalne (padobranske) bojne u direktnim borbama s partizanima poginulo je 576 padobranaca a 48 ih je ranjeno. Njih 226 zajedno s 48 ranjenih izvuklo se s područja operacije, a među njima bio je i poručnik Willscher.

Zanimljivi se podaci mogu pronaći i o obersturmführeru Otto Wisleru (također snajperistu u diviziji Brandenburg) za kojeg sam ja siguran da je zapravo samo konspirativno ime poručnika Willschera. Čin obersturmführer SS ako se prevede u čin njemačkog Wermachta odgovara činu Oberleutnanta što pak bi po NATO tablici časničkih činova danas opet odgovaralo skupini činova OF – 1, a to je čin natporučnika OSRH.

Poručnik Odo Willscher preživio je rat i umro 21. srpnja 1988.




Post je objavljen 28.01.2018. u 13:04 sati.