Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dinajina-sjecanja

Marketing

Miris sna...



Personifikacija novog svitanja.
Dafne, se pretvara u grm, trenutak prije nego je zagrli Apolon, bog poezije i ljubavi. Barokni umjetnik Lorenzo Bernini je ovim djelom dočarao kretanje, osmislio ljepotu ljudskog tijela u pokretu.

Bez obzira na mitologiju, ova sklupltura je nešto najljepše što sam ikada vidjela. Doživjeh je u Galleria Borghese, u Rimu. Prozirni mramor, to je nešto što fotografija ne može dočarati. Kao ni ljubav. Ljubav je energija koja nas čini prozirnim mramorom i na vjetru trepravim lovorom.




Tu noć nije spavao, samo je sanjao. Lucidan san se prelamo u zbilju. Nad žrtvenikom svitanja bljesak bijele svjetlosti. U zraci probuđenog sunca silueta zagrljaja i miris lovora. Osluhnuo je tišinu.

Vraćam se s osmijehom i volim mirisom, pogledom, glasom, sluhom i dodirom. Krenimo do kraja svijeta, dotaknimo rosu na listovima, te dragocjene darove sretne budnosti.

Zadivljen ukazanjem Nimfe, još omamljen mirisom sna šapnu:

Budi me lahor tajne vremena, vječnost zgusnuta u trenutak, nježni titraj istine. Krenimo zajedno među bezimene prolaznike. Na trgovima osluhnimo istine o osmijesima kamenih spomenika, o tuzi prerano zaspalih prijatelja.

Mnogo ljudi je koračalo stazom kojom je on tog jutra krenuo. Ono što je ugledao u sjaju sunčanog praha bila su stoljeća zgusnuta u titraj oka, u Apolonovo svetište i miris lovora i bunike.

Izranjam iz sna zbog ljubavi, zbog sebe, zbog tebe, zbog svih okrutnosti svijeta... šapnuo je

Očima zlatnim kao med ona se zagleda u njega. Njen odraz u njegovim očima je bio odgovor.

Budim se, a ti mirisom sna šapućeš probudi se ljubavi, vrati se u život… odgovorila je.

Ona je privid koji mnogi nisu vidjeli... Došla je u ovom svitanju, lovorovim vjencem sjedinila čovjeka i ženu u krug postojanja.

Dok voda bešumno protiče krenimo zajedno do kraja svijeta. Slijedimo ekliptiku sunca, poeziju oceana, tišinu pustinja i u svakom zrncu pješčanog sata zrcalimo ljubav!

Dijana Jelčić




Post je objavljen 13.01.2018. u 12:12 sati.