Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/ispodure

Marketing

MargariteJutros se prikrao Božić, uronjen u njedra akvatorija, raspršen slanim ledenim sigama, što ga bura neumorno nosi. A ona, zaogrnuta tek u bijelu haljinu od svile, s promrzlim usnama preskače po dvije stepenice nadajući se kako će ga još jednom iznenaditi i neovlašteno, bez kucanja, banuti u špilju predvorja srca.

Na uglu, kod Svete Magdalene, djevojčica u lakiranim cipelicama veselo pjevuši u crvenom kaputu. Malena zastane, nakrivi glavu, pa poliže šećer s punih crvenih usana. Zatim se zavrti, mašući ručicama,pa potrči niz kaletu. Njen smijeh odzvanja kamenim voltima. Na trenutak pomisli kako se igra skrivača s njom pa potrči u previsokim potpeticama.

Kod zadnjeg volta zastaje gotovo bez daha. Nad plavim drvenim odškrinutim vratima njišu se zvončići s dupinima koje je objesila jednom davno, kako bi osluškivala sve silnice vjetrova od bure do levanta. Koralji je grebu po vratu. Nesigurno se premješta s jedne potpetice na drugu. Promrzla, pognutih ramena stišće bijeli plet. Čak su i margarite, ručno oslikane, na rubovima haljine izgubile ritam u svom nemiru.

Trebala bi pokucati. Ne, nikako kucati, utrčati poput olujnog nevremena. Stišće dlanom narukvicu i dopušta da joj se zarije toliko da osjeti krvavi topli potočić kako traži put na zemljovidu kože.

Plava vrata se otvaraju. Dupini plešu svoj čarobni ples. On se smiješi, vidno raspoložen.Modro odijelo i kravata koju su zajedno birali satima, za neku davnu prigodu.Pruža dlan, a potom iz hodnika izranja crna haljina, biserna narukvica i plava pletenica.

Veselo društvo pije kuhano vino na verandi i navaljuje, pa novopečeni par prepričava kako su se upoznali. Ona drhti pored oleandra, umotana u oblak otrova s njegovog lišća.

Danas margarite na vrhovima prstiju, plešu svoju baletnu točku, negdje u zakutcima sjećanja.Na mjestu pekarnice montažna blještava trafika odudara od stoljetnog kamena. Ona ponovno hoda po izlizanim utabanim tragovima, grčevito stišćući svu bol komprimiranu u prorezu pera, pa si svakog dana iznova zabranjuje hraniti je novim stihovima. Tinta s vremenom izblijedi, poprimi neke nove nijanse, iskrzana burom i prošarana otrovom oleandra.

Samo još pecivo miriše, kao nekad, reflektirajući tisuće boja s bijelih kristalića šećera.

Post je objavljen 11.01.2018. u 00:53 sati.