Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

USUSRET KARNEVALU !




Nigdje nisam mogao pročitati niti na službenim stranicama Grada Paga da je paški gradonačelnik održao bilo kakve aktivnosti na temu organizacije zimskog karnevala. Niti Udruga "Markova kumpanija", niti Turistička zajednica grada Paga, niti Centar za kulturu i informacije, pa čak ni Mjesni odbor Pag, nitko nije pokazao interes za peto godišnje doba u Gradu Pagu. Još uvijek Pagom vlada krilatica:" Odi Bogati, di ti se preši".


Jedino što možete pronaći na službenim stranica Grada Paga je Natječaj za davanje u zakup poslovnog prostora u vlasništvu Grada Paga u svrhu obavljanja ugostiteljske djelatnosti za vrijeme zimskog karnevala od 13. siječnja 2018. do 14. veljače 2018.

Da nema ovog natječaja, ne bismo znali da će zimskog karnevala u Gradu Pagu biti, i koliko će subota Pažani moći aktivno sudjelovati u karnevalskim zbivanjima.
Dok mi i dalje trošimo riječi o tradiciji i povijesti paškog zimskog karnevala, trudeći se da svima dokažemo kako smo mi jedinini i od pamtivjeka održavali karnevalske zabave, dotle ostali gradovi brzinom munje prolaze pored nas, organizirajući karnevalske zabave u svojim mjestima, kojima mnogi već pridodaju ono: "tradicionalni".

U Pagu je bilo opće poznato kada karneval krene, sve drugo zamre. Ni "cobani" nisu bili pošteđeni karnevalskih zbivanja, koji svakodnevno moraju biti pored svojih stada ovaca. Znano je da su ljudi iz bolnica privremno izlazili, naravno svi koji su mogli, kako bi dali sebi malo oduška. Neki se nakon karnevalskih ludovanja, više nisu morali ni vraćati u bolnicu, jer je karneval bio lijek koji ih je ozdravio.

Pažani koji su živjeli u Rijeku, su slobodne dane i dio godišnjih odmora ostavljali kako bi učestvavali u karnevalu, barem na ona poznata paška "zadnja tri dana".

Pedantni statističari ovdje u Primorju su izračunali da se po glavi učesnika u karnevalskim ludovanjima troši između 500 i 1200 eura. I to su uglavnom samo "tekući" troškovi, a gdje su još izdaci za boravke u hotelima, pa karnevalski kostimi, bili da karnevalisti sami izrade ili unajme. Biti učesnikom karnevalskih događanja, biti dio tog šušura i ludovanja, mnogima je važniji nego dobar odmor u ljeto.

Pred početak zimskog paškog karneval Pažani slobodno mogu svjedočiti kako su maškarani običaji stoljećima, (Pažani to mogu slobodno govoriti), podlijegali promjenama, ali osnovna smisao i svrha ostali su isti, a karneval ostao identifikacijska karta Grada Paga i svakog Pažnanina, danas već i građana Paga, koji ga tako doživljavaju.



Post je objavljen 06.01.2018. u 18:32 sati.