Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nediljkonedic

Marketing

EnigmoVukovac (4)

Premetaljka

RAZNE PRIČE

(Jovan Vuković, Huper i "Svet anagrama" Zorana Radisavljevića, "Divit", Beograd 2004., str. 63)

Enigmatski memoari (poziv starijim enigmatima iz Srbije da napišu svoja enigmatska sećanja)

Stari, pokojni enigmata Ferdo Pavešić iz Sarajeva, poznatiji među ljubiteljima zagonetki pod pseudonimom Zlatko Veritas, prvi je u bivšoj Jugoslaviji napisao svoje zagonetačke memoare. Oni su objavljeni u devet nastavaka Zagonetača, teorijskog priloga bjelovarske Razbibrige, tokom 1974. i 1975. godine, tačnije od 6. IV. 1974. (Zagonetač broj 55) do 4. I. 1975. (Zagonetač broj 83).

„Zagonetačka sjećanja Zlatka Veritasa“ zaslužuju pažnju i srpske enigmatike, jer je Ferdo Pavešić bio plodan i zanimljiv saradnik više enigmatskih listova iz Beograda, posebno Enigme, jednog od naših najstarijih enigmatskih časopisa. Pavešić je čak jedno vreme bio zaposlen kao plaćeni urednik – enigmata u časopisu Rebus (1933 – 1935), pa se preselio iz Sarajeva u Beograd. Kada je Rebus prestao da izlazi, profesionalni enigmata je ostao bez stalnog posla, pa se ubrzo vratio u Sarajevo.
Zanimljiva su zapažanja Ferde Pavešića o Enigmi i razgovorima sa njenim urednikom Vlastom Pavlovićem. Veritas je 1959. godine ponudio Enigmi rukopis rimovanih zagonetki pod naslovom „Plejade“, ali kako nisu bila obezbeđena novčana sredstva, od štampe nije bilo ništa, pa je rukopis vraćen autoru. Iz sećanja Zlatka Veritasa donećemo u narednim brojevima Glasnika najzanimljivije delove vezane za srpsku enigmatiku.

Ovim sećanjima hteli bi da podstaknemo starije enigmate iz Srbije da napišu svoja enigmatska sećanja. Posebno molimo one koji su učestvovali u stvaranju i razvoju naših najstarijih enigmatskih časopisa i prvih klubova. Tu pre svega mislimo na Boška Petrovića Bokija, Danila Marinkovića Daneta, Stevana Marekovića, Milana Šabana, Branka Polića, Tomislava Vukadinovića, Vojislava Cvetkovića, Marjana Radakovića, Zlatana Pupezina ... Svaki novi podatak dobro će doći za kompletiranje istorije srpske enigmatike. Sećanja enigmata bila bi objavljena u Glasniku Enigmatskog saveza Srbije i eventualno u nekim enigmatskim časopisima.

(Jovan Vuković, Glasnik Enigmatskog saveza Srbije broj 27, kolovoza 2010., str. 27)



(Jovan Vuković, Novosti Enigma broj 2410, 1. XI. 2016., str. 6)

Kolega


Post je objavljen 05.01.2018. u 00:51 sati.