Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sumi

Marketing

I'm shittin ya not

Hladni pogon najjednostavnijeg poslovnog oblika u RH dođe godišnje oko 17.000kn pa taman zarada bila 0.00kn. U Irskoj, UK, itd.... do zarade od cca 10.000 EUR nemate gotovo nikakav trošak. Doprinosi su skoro nula, a porez je nula. Država tako potiče one koji tek kreću. Kod nas postoji poticaj HZZ-a od 35.000kn gdje vi sami platite 25%PDV na opermu, (a ostatak plaća HZZ). I naravno doprinose za 11 mjeseci plaća HZZ. Ali ste vezani bjanko zadužnicom (ovrhom) a godinu dana.
Ne zvuči loše? E, sad se vratite na početak teksta koliko to sve košta...

Taj poticaj HZZ-a nije uopće usmjeren na poduzetnika nego je tu samo da pretoči novac iz EU fondova u mirovinske i zdravstvene fondove i u proračun države, i sve preko leđa poduzetnika, sa samo njegovim rizikom i njegovim radom od netto 3 mj mentalnog rada da sve izvede. Model zapadnih zemalja, iako je pasivan, itekako je usmjeren na poduzetnika i zato ima stimulirajući učinak na pokretanje posla i to sve iako je pasivan sustav, a sve za razliku od našeg aktivnog.

Kad sam ovaj zapadni model predložio na savjetovanju u HZZ-u rekli su mi (ako mi se ovdje ne sviđa, op.a.) da idem u Irsku i UK.

U nas se nitko ne buni, svakom izgleda savršeno odgovara ovaj nakaradni sustav. Do zarade od 3.000EUR ti uzimaju gotovo sve. Ispod toga si čak i u minusu. Do zarade od 6.000EUR ti uzimaju pola, potpuno obrnuto od normalnije uređenih zemalja.
Kad konačno doneseš novac kući, kupi osnovno za jesti, opet ti uzmu 25%.

Da nastavim kako u Irskoj nema fiskalizacije u malom biznisu, na papiru rukom napišeš račun koji se sastoji od datuma, naziva artikla, naziva biznisa i potpisa i sasvim je legalno? Za svoj biznis imate samo 2 uplatnce, univerzalna socijalna davanja (1.) i porez (2.). Dvije uplatnice, koje kako mi se čini će jednog dana spojiti u jednu. Zašto?
Pa očito jer nisu toliko jadni kao mi.

Znam, "ne uspoređujmo se s drugima", ali ljudi, nama primjeri uspješnih zemalja u koje se seli pola Hrvatske, kopa nam oči, tu su, alooooo

Vratimo se "k sebi"...



Najednostavniji oblik poslovanja u RH vas mjesečno ubvezuje na
8 uplatnica
-doprinosi: mirovinski 1 i
-2 stup (posebno),
-osnovno zdravstveno,
-zaštita zdravlja na radu,
-za nezaposlene (to je 5 različitih uplatnica),
-porez +prirez (6. uplatnica),
-turistička zajednica (7. uplatnica),
-HOK za sve koji imaju obrt stariji od 1g (8. uplatnica).
Ovi što imaju nešto veće od paušalca plaćaju i doprinose za vode, za spomeničku rentu, za šume...itd....

(napomena: jadno)

Post je objavljen 03.01.2018. u 15:29 sati.