Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Snajperist

Narednik York (Alvin Cullum) – satnija G 328. pješačke pukovnije

Narednik Alvin Cullum 'York' rođen je 13. prosinca 1887. na farmi u Tennesseeju. Kao dijete i mladić bio je vrlo pobožan i redovito je odlazio u crkvu na mise. No, kako ga djetinjstvo nije 'mazilo' (imao je još desetero braće) morao je naporno raditi na obiteljskoj farmi.

Bio je zadužen za lov i ribolov koji je obitelji pribavljao hranu, ali ponekad je morao 'kućni budžet' dopunjavati kao radnik najamnik u šumariji. Kao mladić volio je sudjelovati u svim krčmarskim tučama i nemali put flaši i čaši 'otkrivati dno' (volio je popiti). Tako je bilo sve do 1914. kada je započeo Prvi svjetski rat.

Alvin Cullum dobio je poziv za novačenje i to kao da ga je zauvijek promijenilo (osvijestilo). Naime, preko noći prestao je piti i stalno je u crkvi preispitivao svoju savjest. Napokon je odlučio uložiti 'prigovor savjesti', ali je od toga odustao i javio se u svoju postrojbu – pješačka satnija G, 328. pješačke pukovnije, 167. pješačke brigade, američke 82. pješačke divizije.

Kao odličan strijelac određen je u skupinu za raščišćavanje rovova na dužnosti snajperista. Pravom bojnom slavom narednik York ovjenčao se tijekom bitke u Argonskoj šumi koja se odvila tijekom ofenzive Meza-Argon 1918. (Hindenburgova crta - Siegfriedstellung) .

Naime, satnija G bila je desetkovana i dezorganizirana nakon strašnog juriša na utvrđene njemačke rovove. Poginuli su mnogi časnici i dočasnici, pa se to isto dogodilo i sa skupinom vojnika u kojoj je bio skupnik York. Kao najviši po činu morao je preuzeti odgovornost za sedamnaest vojnika koji su ostali s njim.

Yorkova skupina iznenada je naletjela na njemačke položaje. Nakon kraćeg puškaranja Yorku su se predala 132 njemačka vojnika. No, problem je nastao jer su se njemačke teške strojnice (strojnička gnijezda) nalazila visoko na uzvisinama dobro utvrđena.

York je vojnicima zapovijedio neka čuvaju zarobljene njemačke vojnike, a on se uputio sam uništavati njemačka ‚strojnička gnijezda’. Tako je uspio onesposobiti čak 35 njemačkih strojnica ubivši pri tomu 25 njemačkih vojnika preciznom snajperskom paljbom iz svoje puške tip M1917 Enfield i poluautomatskim pištoljem M1911.

Za ovaj pothvat bio je odlikovan američkom medaljom za hrabrost, ali i medaljama nekih drugih zemalja (francuskom legijom časti, talijanskom križ kralja Emanuela III. i crnogorskom red princa Danila I.), te je unaprijeđen u čin narednika. Iako nije djelovao kao 'klasični snajperist' taktikom snajperista, narednik York svojom hrabrošću ipak zavrijeđuje biti u redu tih opasnih oštrostrijelaca.

Nakon rata rata ostao je u vojnoj službi i do Drugog svjetskog rata stekao čin bojnika, ali zdravlje mu je bilo sve slabije te je nakon čina pukovnika umro 2. rujna 1964. u Nashvilleu.

Video isječak iz filma 'Sergeant York' (Narednik York) s Gary Cooper-om zorno prikazuje hrabrost i vojni podvig narednika Yorka tijekom ofenzive Meza-Argon.Post je objavljen 29.12.2017. u 10:35 sati.