Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prophetanemo

Marketing

Suncostajne huncutarije

Obitelj Vragović svake se godine radosno sprema za zimske vragdane. Prvo svi zajedno počiste kuću od prašine i paučine, da bi novi pauci imali što raditi, a onda ju krenu kititi i uređivati iznutra i izvana. Kasnije, dok tata vani po ogradi i drveću vješa vragdanska svjetalca u obliku jarčićâ, pentagramčićâ, vražićaka, kopitâ i mnogo drugih prigodnih simbola, mama i djeca uređuju kut gdje će staviti vražićno drvce - jelku koju su već prije nabavili na sajmu. Poslije će još na prozore lijepiti šarene šestošezdesetšestice, slike jarčićâ i vražićaka, dok im s radija trešte popularne vragdanske pjesme poput "Narodil se kralj paklenski", "Gadujte se narodi" ili "U to vrijeme godišta".
Kad dođe Svadnjak, jelka se unosi u kuću i onda ju svi zajedno kite. Na njoj će se, kao i na svakom pravom vragdanskom drvcu, naći crvenih i crnih kuglica, malih djedova vražićnjaka, pahuljica snijega, šestošezdesetšestica, rogatih glavica s istaknutim očnjacima, naopakih križeva, crvenih i žutih vražićaka te još kojekakvih visaljki, zatim nekoliko vjenčića u obliku trnja i bičeva, barem jedan lančić svjetalaca i, obavezno, veliki pentagram na vrhu.
Vragdanska večera posebno je klečana i tu se svi skupe u isto vrijeme i prvo, uz crne svijeće, odrecitiraju posebnu crnu misu. Nakon toga slijedi vragovanje, a klečana trpeza, pored obavezne jaretine s mlincima, uključuje i mnoštvo drugih prigodnih poslastica.
Iduće jutro djeca će pod jelkom naći poklone za koje će im roditelji reći da ih im je donio Sin Vražji, a djeca će se, iako im je jasno da su to bili mama i tata, čuditi kako su to uspjeli pored njihove budne pažnje, tako da neće biti posve sigurni da je Mladi Vrag samo priča za malu djecu. No, ima vremena za odrastanje, a sad treba slaviti.
Sretni vam svima vražićni vragdani!



Blogomjen: Je li vatra vruća ili hladna?

Post je objavljen 23.12.2017. u 11:38 sati.