Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Snajperist

Timothy Murphy – 12. pukovnija Kontinentalne armije Pennsylvanie

Timothy Murphy (1751. – 1818.) rođen je 1751. u Delaware Water Gap (roditelji su mu irski prezbiterijanci (kalvinisti)) koji su se 1759. preselili u Shamokin Flats (danas Sunbury, Pennsylvania).

Početkom Američkog revolucionarnog rata (Američki rat za nezavisnost od Britanske krune), točnije 29. lipnja 1775. Timothy Murphy i njegov brat John Murphy priključili su se kontinentalnoj vojsci Northumberland County kojom zapovijeda američki satnik John Lowdon.

Braća Murphy hrabro se bore u bitkama za Boston, na Long Islandu i u Westchesteru tijekom kojih je Timothy Murphy promaknut u čin narednika. Tijekom bitaka za Trenton i Princeton Timothy Murphy postaje 'expert marksman' (oštrostrijelac – snajperist).

U srpnju 1777. Timothy Murphy priključuje se strijelcima američkog generala Daniela Morgana. Nadnevka 7. listopada 1777. tijekom bitke na uzvišenjima Bemis Heights (povijest bitaka zapamtila je to kao Druga bitka za Saratogu) Timothy Murphy pucao je i pogodio dva vrlo važna britanska časnika baruna sir Francisa Carr Clerkea i generala Simona Frasera.

Video isječak iz filma 'Patriot' najbliži je filmski uradak za prikaz Morganovih strijelaca (budućih snajperista Kontinentalne Američke armije).




Post je objavljen 22.12.2017. u 17:40 sati.