Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 48

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


Pravi čovjek na pravom mjestu

Čitam: Kontroverzni Anto Đapić imenovan je članom kazališnog vijeća HMK u Osijeku (28.11.), tijela koje usvaja i prati godišnji program rada. Tisak se pita da li je to zakonito imenovanje obzirom da se članovi Vijeća imenuju „iz redova uglednih umjetnika i radnika u kulturi“.


Komentar cinika: Ne znam u čemu je problem kad je spomenuti A.Đ. dokazani umjetnik u plagiranju stručnih radova i u republiku Hrvatsku uveo kulturu takovog djelovanja.

Bratstvo i jedinstvo

Čitam na portalu net.hr: Srpski mediji o hrvatskim plaćenicima: „Dali su novac ustašama da zapale stadion i sruše Vučića, pokušali su državni udar!“
Nakon što je u srijedu (13.12.) navečer na derbiju Partizana i Crvene Zvezde, na Partizanovom stadionu došlo do brutalnog sukoba između frakcija navijača Partizana, srpski tabloidi prenose kako su hrvatski državljani, koji su sudjelovali u sukobu u borbi za prevlast na Partizanovom jugu, za davanje svojih „usluga“, navodno plaćeni 10.000 eura po glavi. Također, spomenuti srpski mediji pišu kako su Splićani stigli u Beograd na poziv svojih kolega iz beogradskog podzemlja, s kojima odrađuju svakakve kriminalne poslove.


Komentar cinika: Ma to su potpune laži, 'žestoki' momci su samo došli širiti bratstvo i jedinstvo naših dvaju naroda. Čisti jugonostalgičari.

INA

Čitam: Ekskluzivno. Sedamnaestorici velikih domaćih i svjetskih financijskih igrača Vlada šalje jedno pitanje: Koliko vrijedi INA? Jednu od njih premijer Plenković će odabrati za konzultanta u procesu otkupa MOL-ova udjela u Ini.


Komentar cinika: Ne znam zašto treba za takvu odluku angažirati (i onda platiti) konzultanta kad je odgovor jednostavan: INA vrijedi točno toliko koliko Država (čitaj: porezni obveznici) mogu za nju iskeširati MOL-u, ni lipe više.

PLIVA

Čitam: Michal Furjan, predsjednik uprave PLIVE najavljuje: generičku VIAGRU proizvodit ćemo i u Zagrebu.


Komentar cinika: Bit će to veliki doprinos PLIVE povećanju nataliteta hrvatskog naroda.

Potpis

Čitam: U Velikoj Britaniji jedan kirurg je na jetri koju je transplantirao pacijentu 'ugravirao' svoje inicijale izjavivši: „Zašto ljudi ne bi znali da je to moje djelo?“


Komentar cinika: To je potpuno u redu. Ako transplantirana jetra otkaže znat će se iz prve ruke tko je za to kriv.

Opet Haag

Čitam: Ministar branitelja, stanoviti g. Medved, izjavio je da u haaškoj osudi nema temelja da logoraši iz BiH tuže Hrvatsku.


Komentar cinika: Gospodin Medved je potpuno u pravu: logoraši nemaju temelja tužiti Hrvatsku, ali tužba protiv političkog vrha Države je sasvim nešto drugo.

Dno

Čitam: Hrvatska na dnu, doprinos korištenja fondova EU gospodarskom rastu bio je dosad gotovo ravan nuli.


Komentar cinika: Vlade države Hrvatske ne znaju što će s parama ni kad ih dobivaju na poklon, iako je dobivanje tih darova i njihovo korištenje bio jedan od glavnih razloga da uđemo u EU (1)

Šutnja je zlato

Čitam: „'Uljanik' će otpustiti do 1500 radnika, a o tome svi šute“, rekao je predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruni Bulić.

Komentar cinika: Prirodno, govoriti o tome ne donosi političke poene, za razliku od, primjerice, fatamorgane od 1000 euro po rođenom djetetu ili početka izgradnje Pelješkog mosta.

Avioni, avioni…


Čitam: Saborski odbor jednoglasno podržao kupnju višenamjenski borbenih aviona.

9
Komentar cinika: Sasvim očekivano! Članovi odbora nabavku tih aviona sigurno neće plaćati.

Mobiteli contra bolesna djeca

Čitam: Novi mobiteli za članove Vlade: Alo, alo za 65 milijuna. Neki u državi su mislili i na fotografiranje te na što kvalitetnije selfije, pa će dužnosnici dobiti fotoaparat s prednjom kamerom koja snima fotografije 5 megapisla…


Komentar cinika: To je u redu, tako će dužnosnici prilikom posjeta bolesnoj djeci u bolnicama za koju nema kunića za liječenje moći s njima praviti vrhunske selfije i dijeliti ih djeci za uspomenu i dugi sjet.


I za kraj


Da ne bude sve cinično, evo fotke još jedne moje večere.


(tijesto od ručka, jedno jaje, kockice preprženog špeka, malo kečapa, četiri krastavca, kruh i – dobar tek)
_____________________________
(1)
Hrvatska vlast (ma koja bila) prije ulaska u bilo kakve asocijacije mora biti načisto i to objasniti puku što hrvatski narod dobiva, a što gubi tim činom.
Kao 'objašnjenje korisnosti puta u EU-u' ne smatram ove imbecilne spotove na kojima se pojavljuju članovi ove i ex vlade s facama s kojih čitam da oni ni sami ne vjeruju u ono što pričaju. Pri tome pitanje nacionalnog identiteta i suvereniteta, kao što sam u uvodu napisao, a u pamfletu o tome detaljno opservirao, nije za mene najvažnije pitanje. Iz prostog razloga što Hrvatska i Hrvati već 1000 godina nikada nisu imali PUNI suverenitet. Usprkos i unatoč svim onima koji misle suprotno.

Uz to danas je najvažnija GOSPODARSKA i FINACIJSKA suverenost koju smo izgubili već davno, a ne hoće li ili ne u EU-parlamentu hrvatski jezik biti službeni. Kad smo imali POVIJESNU priliku da konačno ZAISTA postanemo suverena zemlja, naši su političari upropastili gospodarstvo, prodali banke i sad misle da će nas spasiti EU-kapital, kao što su kroz povijest mnogi naši vlastodršci smatrali da će našu neovisnost zaštiti Madžarska, Austrija, Italija, Njemačka, Srbija i ini kojima su išli na poklonjenje. A tko je učio našu povijest zna vrlo dobro kako su ti poklisari najčešće prolazili i završavali.

Ovaj odlomak iz mog posta „Mitovi i legende - zaključak serijala“ kojeg sam objavio 19. siječnja 2012. na portalu sempercontra.com na neki način pokazuje da sam već tada smatrao kako je naša politička vrhuška nesposobna koristiti prednosti ulaska u EU.





Post je objavljen 19.12.2017. u 10:53 sati.