Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Snajperist

Thomas Plunket – irska 95. pješačka pukovnija

Možda prvi službeni snajperist tijekom povijesti ratova i bitaka bio je Thomas Plunket pripadnik irske 95. pješačke pukovnije (regimenta). Plunket je sa svojom 95. pješačkom pukovnijom sudjelovao u britanskim invazijama na rijeci Plati (Buenes Aires) 1805. U bitkama protiv Španjolaca Plunket je upisao 20 pogodaka i pri tomu ubio španjolskog časnika koji je bijelim rupcem pozivao na pregovore.

Nakon tog nevojničkog čina Španjolci su otvorili jaku topničku paljbu koja je na kraju rezultirala britanskom predajom. Kasnije je Plunket opet u sastavu svoje pukovnije na španjolskom poluotoku 1809. upisao svoje pogotke (dva puta za redom) i to ubivši francuskog brigadnog generala Auguste-Marie-François Colberta, a odmah potom i njegovog pobočnika Latour-Maubourga koji je pokušao pomoći generalu.

Thomas Plunket bio je naoružan britanskom puškom tip 'Baker Rifle', a pogodak je upisao na daljini do 600 metara dok su ostali britanski vojnici tada nosili puške (muškete) tip 'Brown Bess musket' i iz njih gađali tek kada bi se približili daljini od 50 metara. To što je Plunketa proslavilo bilo je to što je službeno nakon 200 metara puška 'Baker Rifle' potpuno neprecizna.

Thomas Plunket svoju vojnu mirovinu mijenjao je za zemlju u Kanadi, ali je tamo potpuno propao jer zemlja koja mu je dodijeljena bila je neplodna. Vratio se u UK i tu se sa suprugom bavio trgovinom, ali je iznenada umro 1839. u totalnoj neimaštini. Supruga nije imala novac ni za pristojni ukop, ali nekoliko umirovljenih britanskih časnika čulo je za njezinu nevolju, pa su oni skupili novac i platili pogreb i nadgrobnu ploču za proslavljenog oštro-strijelca (snajperista) Thomasa Plunketa.

Pronašao sam video-isječak iz filma 'Sharp's Eagle' u kojem Sean Bean u ulozi Sharpa pokušava dočarati slavu irske 95. pješačke pukovnije u kojoj je službovao i sam Thomas Plunket.




Post je objavljen 17.12.2017. u 10:50 sati.