Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umijecepokreta

Marketing

Igor Mandić i promocija...






Sinoć je nebo plakalo... bila je to poezija kiše ... uokvirivala je ljepotu promocije knjige Igora Mandića... Predsmrtni dnevnik...




U divnoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu smo bili sudionici Igorove poruke s početka knjige...

Mors certa, hora incerta. - Smrt je sigurna, ali njezin je sat nesiguran.




Igor Mandić je zahvalio svima koji su došli na njegovu »komemoraciju, konsolidaciju, što god to bilo – no, ipak, promociju!«, a uspjeh knjige komentirao je zaključkom kako je »smrt, nažalost, ponovo u modi«.


»Smrt je posljednjih desetljeća bila prešućivana kao sramno mjesto postojanja, zatočeno i od crkve pretvoreno u sramotnu kaznu za grijehe, jer u kršćanstvu je smrt kazna za grijeh a svi se pošteni kršćani boje smrti jer griješe. Ali ja se ne bojim, jer ja ne griješim, jer mi ne da žena«, našalio se Mandić, koji, kako je kazao, od knjige nije očekivao ništa, kao što ništa ne očekuje ni od života: »Očekujem samo smrt od života«.


“Mene nitko ne može dotući, osim sjekirom, ali Ada me dotukla. To je činjenica izvan moje kontrole. Ostao sam bez svih iluzija. Škorpionski sam žilav i mogao bih se oduprijeti svim kapitalizmima i postkomunizmima, pisao bih i čačkalicom na vlastitoj koži i objavljivao u kafiću. Ali tragedija s Adom me dotukla. Ja sam pisac u izumiranju, odumirem kao žanr. No svi mi kad tad postanemo suvišni”

Adina smrt, Matoševa smrt, Arsenova smrt... smrti njemu dragih... memento mori... da, to je to...

Književni kritičar, esejist, kolumnist i polemičar Igor Mandić (1939.) napisao je sedam knjiga feljtona, te po šest knjiga književnih i glazbenih kritika, eseja i polemika. Objavio je i jednu antologiju, te tri knjige »varia«. »Predsmrtni dnevnik« njegova je četvrta knjiga autobiografske proze, nakon »Sebi pod kožu« (2006.), »U zadnji čas« (2009.) i »Oklop od papira« (2014.).




Imamo sve njegove knjige... i ova zadnja je izazov svima nama smrtnicima...

Upravo sada kada se veselimo blagdanu rođenja ljubavi... ne smijemo zaboraviti... smrtni smo... ali ne smijemo se bojati smrti...

dobra literatura nas tome uči...

da čitanje nas osnažuje i oplemenjuje... sretna sam u svijetu sanjajućih knjiga...

i kao što je danas bloger @Knjigoljub napisao... bez čitanja nema ni pisanja...

Ova Igorova knjiga je izazov za čitanje...

Dijana Jelčić




Post je objavljen 13.12.2017. u 11:41 sati.