Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

IVAN POJAVA I PROROK, 2B, Adv; Mk 1, 1-8; Palma 8. prosinca 2002.

Image and video hosting by TinyPic
U prvom planu je Ivan, koji u prvi plan stavlja Isusa. Zato je velik. Zato je prorok. On je kažiprst koji ukazuje na «većega od sebe», «kom se nije dostojan sagnuti i odrješiti remenje na obući». Njegova veličina je u njegovoj svijesti o svojoj malenosti. I u ukazivanju na Boga koji je njegova veličina. Iz Ivana Bog «viri».
On je glas, a ne Riječ. Nosač je zvuka Božje Riječi. Daje da po njemu Riječ bude progovorena svima oko njega.
Prorok je, jer svjestan je istine o sebi, i istine o Bogu. Ne tumači Istinu, već daje da Istina njega tumači. Sve promatra u svjetlu Božje Riječi. Svima stavlja ogledalo pred lice da mogu ugledati svoj stvarni lik.
On se «pojavi», kaže evanđelje. Pojava je, a ne banalan lik. Iskoračio je iz bezličnosti. Zrači snagom svoje osobnosti. Zaokupljen idealom u koji se čitavim životom pretače.
U pustinji je. Tamo gdje ga može Bog naći. Gdje nema drugih uporišta, gdje je čovjek lišen iluzija da mu može išta ili itko pomoći doli jedini Bog. Prispio netko u pustinju. I susreo beduina, pa mu izrazio dojmove: "Dobra vam ova plaža ali more je malo podaleko." Pustinja nas lišava iluzija. Svi oslonci izmiču, ostaje samo Bog.
Ivan pripravlja put Bogu, jer takav gdje god se pojavi s njim dolazi i Bog. Tamo gdje se živi obraćenički, tamo i milost pridolazi.
Mnoštvo je grnulo Ivanu, jer Ivan je grnuo Bogu. Dok za ljudima trčimo oni bježe od nas, kad trčimo Bogu, ljudi trče za nama.
Ivan poziva da nam se dogodi Božić. Kad se u nama rodi Bog, rodi se i čovjek. Kad u sebi dadnemo mjesta Bogu, rađamo se i mi.


Post je objavljen 10.12.2017. u 12:02 sati.