Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Pretorijanci

Palatini – nasljednici Pretorijanaca

Nakon što su Pretorijanci (oni koji su čuvali cara) postali toliko moćni da su postali prijetnja i za samoga cara (onoga kojeg su čuvali). Rimski car Konstantin I. Veliki poradi toga raspustio je 'pretorijansku gardu' i utemeljio 'palatine' (oni koji čuvaju carsku palaču).

Dakle, sada su palatini (postrojbe 'kasne' rimske vojske) najviše rangirane postrojbe, elitne postrojbe zadužene za čuvanje cara i njegove palače. U toj 'kasnoj' reorganizaciji (preustroju) rimske vojske postoje granične postrojbe (limitanei) koji čuvaju granicu (limes) i to su po kvaliteti obuke najniže rangirane postrojbe koje su razmještene u stalnim graničnim utvrdama.

Postrojbe nazvane komitenti (nasljednici su prijašnjih legionara) su terenske mobilne postrojbe rimske vojske koje se kreću vrlo brzo (lako-pokretljivo pješaštvo) i bore se brzim manevrima (pojavljuju se tamo gdje su potrebni).

No, dobro. Kako ja to sve ne bih opet zakomplicirao bolje da se vratim palatinima. Dakle, Dioklecijan ima dvije takve ustrojene legije palatina. To su: legio V. Iovia i legio VI. Herculia, ili kako bi ih Athumanunh nazvao 'Jupiterci' i 'Herkulanci'.

Obije ove legije (Jupiterci i Herkulianci) taborovale su na prostorima Panonije Inferium (sjeverni Valerium i južni Secunda), a još točnije na područjima oko Teotuburgium (Vukovar), Onagrinum, Bononium, Sirmium ... odakle su pratile i štitile 'kasnije' rimske careve.




Post je objavljen 03.12.2017. u 11:43 sati.