Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/carobninaputak

Marketing

GOVOR I KOMUNIKACIJA - Komunikacija




GOVOR I KOMUNIKACIJA


Ništa ne dolazi toliko duboko iz nutrine, čovjek se ničim ne može tako dobro izraziti kao uz pomoć govora. Ljudski je govor daleko najprecizniji od govora svih bića. Uz pomoć govora, čovjeku uspijeva bilo što tako točno opisati da onaj tko ga sluša može sebi slikovito predočiti ono što je riječima opisano.

Naravno da govor služi i tome da se stvari zamagle, iskrive, da se stvari i događaji opišu na način koji uopće ne odgovara istini. Time govor prekriva cijeli spektar, od istine do mašte, od mašte do umišljaja, od umišljaja do laži. Kao i sve na ovoj Zemlji i govor ima dvije strane: pozitivnu i negativnu. Sam je govor pri tome bez vrijednosti, iako je veliki dar. Govor je sam po sebi bez vrijednosti jer o tome odlučuje jedino tvoja primjena: primjenjuješ li ga na dobar ili loš način. Na primjer, nije dobro ako na nekoga vičeš. Vikanje na nekog uvijek je povezano s ponižavanjem. No ti ne bi smio nikoga ponižavati. Misli uvijek na to da je tvoj bližnji Bog kao i ti. Kako da onda poželiš poniziti ga ? Vikanje nije poželjan način komunikacije, usprkos tome savršeno je u redu ako vikneš nekome jer mu time želiš spasiti život.

Tako je jednom neka žena stajala na tramvajskoj postaji. Njezin je muž kupovao novine na drugoj strani ulice. Okrenuo se i htio ne gledajući prijeći tračnice, kada je tramvaj naišao. Tada je njegova žena zaviknula glasno koliko je god mogla neka stane. Njezin ga je krik toliko preplašio da se ukočio na mjestu i tramvaj ga je za dlaku promašio. Žena mu je svojim vikanjem spasila život.

Ovdje vidiš da tvoja namjera uvijek odlučuje je li je dobro ili loše. Činiš li nešto iz ljubavi, tada je dobro, činiš li iz hladna proračuna, loše je – loše za tebe.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html



Post je objavljen 30.11.2017. u 12:19 sati.