Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Pretorijanci

Križevačka djevojačka straža – čuvarice banskog sna

Križevačka djevojačka straža danas je službeni naziv za povijesnu hrvatsku postrojbu, a povijesni naziv koji bi po Athumanunhu točnije odgovarao je – 'Križevačka ženska straža'. Dakle, to su zapravo tri udane žene i jedna djevojka.

Naime, o čemu se tu zapravo radi. Godine gospodnje 1848., noću s 11. na 12. srpanja četiri ugledne (plemenitašice), domorodne Križevčanke, dragovoljno su se ponudile čuvati miran noćni počinak i san hrvatskog bana Josipa Jelačića i njegove vojske na prolasku kroz Križevce.

U početku ban se malo nećkao, ali ne zato što je sumnjao u hrabrost ili pouzdanost tih mladih plemkinja koje su se ponudile životima i čašću braniti i čuvati san i počinak uglednog gosta i njegove od hodnje umorne vojske, već zato što ih nije želio opterećivati i njihove živote izložiti opasnostima koje vrebaju noćnu stražu.

Na kraju ban je pristao, a hrabre žene naoružale su se mačevima i na ulazu u Biskupski dvor grkokatoličke katedrale preuzele noćno bdijenje (stražu). Bile su to Matilda Miholić, rođena Štriga, sestra Alberta Ognjena Štrige, ilirca, baritona iz prve hrvatske opere 'Ljubav i zloba'. Druge stražarice bijahu Valburga Valčika Matačić, rođena Bubanović, njezina sestra Marica Bubanović, te treća sestra, Ida Elvira plemenita Zerpak, rođena Bubanović.

U spomen na ove hrabre žene danas postoji ženska povijesna postrojba utemeljena 2011. koja je sastavni dio Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske. Do danas je ostala jedina ženska povijesna postrojba na svijetu ovakve vrste.




Post je objavljen 24.11.2017. u 22:17 sati.