Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hera-stellar

Marketing

Black friday

Malo tko ne zna da je danas "black friday", ali koliko vas zna da je sutra Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama?

U Hrvatskoj je prošle godine ubijeno 20 žena, najviše u zadnjih sedam godina. Njih 18 ubile su njima bliske osobe ili partneri. Statistike govore da se u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podatci su samo djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Brojke govore i da svaka treća žena trpi neki oblik nasilja.
SVAKA TREĆA ŽENA.
Mislite da je nerealno, jer što sa svim onim školovanim i uspješnim ženama kojih je sve više i više? Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. malo je pojasnila:
"Postoje situacije u kojima žena kroz odgoj, premda ima i visoku stručnu spremu, nikada nije dobila poruku da je vrijedna i da treba inzistirati na tome da je se poštuje i da ima nekakvo samopoštovanje, i onda bez obzira na financijsku situaciju neke žene ostaju u nasilju jer naprosto ne mogu zamisliti da same idu kroz život”.

Istanbulska konvencija jasno potvrđuje da je nasilje nad ženama ozbiljno kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije.
Ovaj dokument donosi najdetaljniji pravni okvir za borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji. Ona obvezuje sve države koje su je ratificirale da žrtvama pomognu pri oporavku, osiguraju im pravno i psihološko savjetovanje, da se ubrzaju otvaranja skloništa za žene i djecu te im se omogući financijska pomoć, kao i pomoć pri pronalasku mjesta za stanovanje i zapošljavanje.
Uz ove brojke i činjenicu da Istanbulska Konvencija, koja je potpisana jos 2013., JOŠ UVIJEK nije ratificirana (hint: Markićka i ostala desna ekipa ženomrzaca), možemo reći da je nama svaki petak crn. Ma što petak - godina!


Post je objavljen 24.11.2017. u 15:23 sati.