Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Pretorijanci

'Amazonska straža' - duh ženskog ratnika

'Amazonska straža' bio je neslužbeni naziv za osobnu stražu dugogodišnjeg diktatora, Muammar Gaddafi, bivši vođa Libije. Nekakav službeni naziv te postrojbe od tridesetak žena bio bi 'al-rhibt al-thawriyyt', a u pokušaju prijevoda to bi približno bilo – 'Revolucionarne časne sestre'.

Odmah moram skrenuti pozornost da se ne radi o ženskim redovničkim zajednicama i one s tim ženama nemaju baš nikakvih dodirnih točaka. Najvjerojatnije je kod primjene riječi 'časna' za libijske osobne čuvarice (tjelohraniteljice) sam diktator tražio nekakav zavjet nevinosti.

Način novačenja i diktatorov osobni odnos s njegovim 'amazonkama' ja ovdje ne bih opisivao, ali sigurno je da je diktator sam osobno odabirao svoje čuvarice, da je od njih tražio upadljivo šminkanje i odijevanje u vojničke prikrivne odore. Sve to je diktator radio u namjeri da zbuni potencijalnog atentatora (ovdje osobito ciljam na atentatore arapskog podrijetla za čije odnose prema ženama postoje vjerodostojni podaci).

Da li pak je to sve bio samo plod diktatorovog također dobro poznatog ekscentričnog ponašanja, moguće je, no, poznato je da su diktatorove 'amazonke', nakon što bi bile odabrane prolazile rigoroznu i temeljitu vojničku obuku u rukovanju vatrenim oružjem i borilačkim vještinama.

Godine 1998. jedna od 'amazonki' poginula je, a sedam ih je ranjeno kada su islamski fundamentalisti u Libiji 'zaskočili' diktatorovu kolonu. Neki izvori navode da je poginula 'amazonka' Aisha, bila omiljena miljenica diktatora i da je svjesno svojim tijelom zaustavila metke namijenjene diktatoru.

U posljednjim danima Libijskog građanskog rata, diktatora je optužilo za silovanje i seksualno uznemiravanje pet pripadnica 'Amazonske garde' koje su navele u optužnici da su to trpjele i od diktatorovih sinova, ali i od tadašnjih visokih libijskih dužnosnika.




Post je objavljen 19.11.2017. u 09:43 sati.