Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zivaglava

Marketing

Praznovjerje - part one

Ono što već dugo želim napisati je post o starim vjerovanjima ili kako bi se reklo praznovjerju, pogotovo ovdje u selima gdje se još neke stvari i primjenjuju.

Krećemo redom:

VJENČANJE:

Svi znamo da bi mlada trebala imati na sebi nešto novo, nešto staro, nešto posuđeno i nešto plavo. (ok, u Slavoniji je većinom nešto crveno jer se smatra da je plava boja nesretna. Isto tako, ni mladoženja ne bi trebao imati ništa plavo na sebi, Božesačuvaj plavo odijelo jer eto brak neće potrajati. Točno-isprobala)
Biseri na mladoj u kosi, na vratu i u buketu. (Kažu, koliko bisera - toliko suza u braku! I ovo je točno-isto isprobala!)
Tko prvi iz crkve, biti će gazda u kući! (Nerijetko vidimo da mlada juriša prema vratima ne bi li prva izašla ili eventualno nastane naguravanje. Istina je slijedeća, nek se gospon slobodno proglašava glavom kuće - ja ću biti vrat jer on svakako okreće glavu kud hoće!)
Bacanje buketa. ( Ona djevojka koja ga uhvati biti će sljedeća mladenka. Pozor, ako hvatačica buketa već ima dosta godina vrlo je vjerojatno da će pri hvatanju ozlijediti pola djevojaka i vjerojatno aterirati na jednu (opet ja - nisam fatala, na mene se ateriralo i to je bio jedini put da sam izašla hvatati buket. Od tada sam se redovno sakrivala iza kakvog stupa na opći smijeh gostiju i ljutiti pogled tadašnjeg dečka. Osim toga, kada sam ja bila mlada i kada sam bacila buket, pao mi je pred noge, tako da ...eh...Fata je Fata, al dvaput je dvaput))
Lupanje tanjura i čaša (Nakon plesa mladenaca, majke bacaju tanjur i čašu. Koliko krhotina toliko godina sretnog braka, ili da imaju cijelog života za jelo i piće)

TRUDNOĆA:
Oblik otkriva spol (visoki trbuh, pjege po licu znak je da stiže djevojčica jer "krade ljepotu majke". Zaobljenost bokova i niski trbuh znači da je u pitanju dječak)
Podmetnute stolice (ispod jastučića majka postavi škare ili nož. Jesamu miša i uzv!)
Dobit ćeš ječmenac! (da, da , trudnici se ne smije uskraćivati hrana za kojom žudi! Ovo sam maximalno iskorištavala jer je brat pravio za sebe mrak sendviče!!! I sad zamislite moju staru kad buraz kaže NE! ha ha)
Obavezno jesti koricu kruha (u suprotnom dečki će imati malog pišu, a curice neće imati sise. Ha ha upiša se od ovoga. Sad će stara fasovati!)
Trudnica ne smije nositi crno donje rublje jer to navlači pobačaj. (Đizussss, a crveno navlači muža ha ha A može i kombinacija crveno-crno ha ha haaaa)
Ne piti tekućinu na stojeći jer će dijete gledati u križ ( A najbolje mi je bilo potegnit onako na stojeći iz frižidera)
ROĐENJE DJETETA:
Dijete ne iznositi van prije krštenja zbog urokljivih očiju. (Stara tradicija koja se primjenjuje i danas. Po dolasku kući iz istih razloga se djetetu vezivao crveni konac oko ručice, a majci oko vrata. Isto se odnosilo i za majku djeteta (babinje) dok ne dobije prvu menstruaciju, jer je "jednom nogom u grobu" prvih mjesec dana, a krštenje se obavlja nekih 2-3 mjeseca od rođenja djeteta jer i majka tada vjerojatno dobije menzes i ozdravi jer ne može nečista ići na blagoslov.)
Ležanje do 40 dana nakon poroda (Ha čujte, neko može - netko ne. Jebote moš dobit dekubitus! Onog trena kad sam došla kući, prebrisala kuću, skuvala ručak, sa sinom napisala zadaću i učila za ispit iz matematike, uštekala veš drugi, pokupila prvi i ispeglala dok je Dragi hranio malca i mijenjao pelene. I tako na smjenu!)
Dječija robica vješa se naopako i ne smije uhvatiti sumraka. (Slično kao i ono prvo. I majčina odjeća ne smije uhvatiti mraka.)
Ne iznositi pepeo u sumrak. (Smatra se da se vile kupe oko pepela i djeci donose noćne more.)
Govore da ako navečer netko dolazi iz mraka, prvo mora ići pod svjetlo ili blizu vatre da djetetu ne bi donio ”mrake”, jer onda ne bi dobro spavalo.
Kada dijete prohoda peče se pogača "hodača". (Mmmmmm, pozivaju se prijatelji i familija, a pogača se kida nad glavom djeteta. Moji dečki nisu prohodali nego su protrčali tako da je lomljenje pogače povrh njihovih glava bilo teže izvedivo.)
Hvala Staroj i Nani na praznovjerjima kojima su me šopale cijelog života i pokojima koje primjenjujem i sama.

Pusa od Male








Post je objavljen 13.11.2017. u 20:04 sati.