Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Pretorijanci

Tobang (Dobang) – osobna garda korejske dinastije Goryea (Koryo)Koreja ima vrlo dugu i 'bogatu' povijest vojne diktature, a i samo ime (naziv) zemlje izveden je od Goryeo, lokalne dinastije koju je 918. godine utemeljio korejski kralj Taejo. Naime, Athumanunh mora ovdje malo objasniti korejski. Dakle, piše se po našem latiničnom pismu, ako se prevedu korejska znakovna slova, riječ GORYEO, ali kada to pročitaju Korejci onda to zvuči kao KORYO.

Opet u nastavku 'nekakvim našim modernim zapadnim sinonimom' to bi moglo zvučati kao KOREA. No, dobro toliko o promišljanju za naziv Koreje. Dakle, pripadnici osobne straže dinastije Goryo štitili su i čuvali istaknute i vodeće članove narečene dinastije i nazivali su se Tobang (Dobang).

Zapravo, ti gardisti (korejski pretorijanci) bili su i osobni tjelohranitelji vojnih diktatora (korejski generali) koji uz kralja zapravo vojnom diktaturom vladaju Korejom. Interesantno je da ta 'korejska vojna diktatura' (za razliku od naših pro-zapadnih) odgovara korejskom narodu i tadašnji Korejci žive bolje pod vojnom diktaturom nego pod tadašnjim monarhom.

Sve se to događa negdje krajem 11. stoljeća kada je umro kralj Uijong Goryeo, a pobunom na vlast dolazi general Gyeong Dae-seung (točnije negdje oko 1170.). Dinastijom vlada kralj Myeongjong, a diktatori dolaze iz vojne obitelji Choe. Sve počinje pobunom generala Yi Goa kojeg ubija general Yi Ui-Bang, pa zatim general Jeong Jung-bu sve do generala Gyeong Dae-seunga.

Upravo general Gyeong Dae-seung uočio je veliki osobni rizik koji je pogađao prethodne generale, pa je organizirao osobne tjelesne čuvare od 100 vojnika iz redova kraljevske garde Tobang (Dobang). Nakon smrti generala Gyeong Dae-seunga raspada se osobna straža diktatora i sve to ostaje do dolaska na vlast generala Choe Ua.

Dakle, generali diktatori Yi Ui-min i Choe Chungheon imaju problema i strahuju za svoj život sve dok sin generala Choe Chungheona, Choe U nije došao na vlast i reorganizirao Tobang te iz njegovih redova ustrojio Yuk-beon Dobang kao svoju osobnu vojsku (pretorijance) koji su se dijelili na Nae Dobang (stražare oko vanjskih zidova palače) i Woe Dobang (stražare u samoj palači).
Post je objavljen 05.11.2017. u 10:56 sati.