Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Opera HNK

HNK; opera u četiri čina; "Adel i Mara"

Četvoročinska opera "Adel i Mara" jedno je od najvažnijih djela hrvatskog skladatelja Josipa Hatzea. Romantičarski ep Bijedna Mara o nesretnoj ljubavi dvoje mladih, koje je napisao Splićanin Luka Botica temelj je opernog libreta Branka Radice. Naočit mladić, Turčin Adel i mlađahna kršćanka Mara iz Vranjica ugledaju se i zaljube na seoskom sajmu. Izvori za ovu dirljivu ljubavnu priču potječu iz 16. stoljeća, kada su postojala dva različita područja Dalmacije, mediteranski Split i grad Klis , koji je tada bio pod turskom vlašću.
Pjevači su bili odlični; opera nije preduga (trajanje: dva sata); jedino što mi se nije svidjelo: na kraju Adela obuku u maskirnu uniformu, što bi trebalo značiti da se zbog Mare odrekao svoje vjere i prešao na kršćanstvo zbog ljubavi....Mogli su ga obući u bilo što drugo, ne takve insinuacije na ratne sukobe Hrvata i Bošnjaka i na rat....:((((( Sve ostalo - super! (Ne možeš pobjeći od politike ni u kazalištu...Zapravo, tek tamo ne možeš pobječi od politike, jer je kultura i te kako ispolitizirana...). Više me ni ne ljuti - samo konstatiram...

Danas je svoju premijeru imao mamin poklon - zimski kaput....:))))I za Mecu pjesma: :)))To su ti malci iz "Pinkovih zvezdica":))))

Pusa, vole vas L+B+G


Post je objavljen 04.11.2017. u 22:50 sati.