Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne i militarističke organizacije

Misticizam Waffen SS-a

Koliko je intenzivno bilo Himmlerovo oduševljenje poganskom nordijskom i srednjovjekovnom njemačkom poviješću vidljivo je po tomu da je on osobno utemeljio specijalni istraživački institut. Taj Himmlerov institut imao je temeljnu zadaću istraživanja uključivao značenje poganskih runa – a upravo te rune su tvorile temelj mnogih SS-ovih simbola.

Himmlerova opsjednutost mističnim stavom prema svijetu bio je popraćen čvrstim vjerovanjem u prednosti homeopatske medicine, a Himmler je također bio vegetarijanac poput Hitlera. Tako su malo pomalo upravo te dvije stvari, uključujući astrologiju i okultizam, postale 'izvanredni' predmeti istraživanja instituta. No, Himmlerov interes nije bio isključivo teoretski, nego i pragmatični.

Naime, Himmler je primjerice, čitav sustav flaširanja i distribucije njemačke mineralne vode objedinio u visoko profitabilni SS-ov administrativni ekonomski odsjek.
Istodobno je Himmler kao prvi čovjek SS-a bio potpuno pragmatičan pri poslovanju s Vatikanom, unatoč njegovoj averziji prema svećenicima i najčešće neuspješnim pokušajima iskorjenjivanja odlaska pripadnika SS-a u Crkvu.

Opet istodobno, gotovo ironično, Himmler je zapravo kopirao ustroj i ritual Isusovaca te ih primjenjivao na svoj SS. Paralele između Isusovaca i Himmlerova SS-a bile su toliko bliske da je Hitler nazivao Himmlera 'moj Ignacije Loyola', a Loyola je bio utemeljitelj toga Reda.

Himmler je čvrsto vjerovao u 'arijsku rasu gospodara', ali bio je i 'graditelj carstva' te potpuno voljan i nadasve spreman napustiti i svoja pravila samo da bi postigao što veću moć i što jači utjecaj. Tako se zapravo Reichsführer-SS-a Heinrich Himmler istodobno zanosio svojim osobnim (privatnim) fantazijama (primjerice obnova starog dvorca Wewelsburg iz 1604. u okolici Paderborna).

U tom dvorcu, danas poznatom pod nazivom 'Crni Camelot' ili 'Sotonski Vatikan', Himmler je čak postavio repliku okruglog stola za kojim su trebali sjediti njegovi izabrani 'vitezovi', a sve prema manirama Arthurove legende. U vrijeme Trećeg Reicha dvorac je postao reprezentativni i ideologijski centar SS-a. Heinrich Himmler kanio je ondje utemeljiti 'središte novog svijeta' koji je trebao nastati nakon 'konačne pobjede'.

Umjesto kršćanstva, Himmler je želio uvesti neku vrstu pseudoreligije koja se trebala temeljiti na germanskoj baštini. Pseudoreligiozni obredi i rituali ocrtavaju svakodnevni život pripadnika SS-a. Wewelsburg je trebao postati kultni centar Himmlerove pseudoreligije.

O misticizmu unutar SS-a možda najbolje svjedoči mozaik koji se nalazio na podu sjeverne kule u Wewelsburgu. Naime, riječ je o prikazu simbola ezoterične ili okultne konotacije. Prikazano je Schwarze Sonne (Crno sunce) ili Sonnenrad (Sunčani kotač) čiji dizajn podsjeća na kopče (Zierscheiben) kojima su se koristili pripadnici starog germanskog plemena Alemana. Možda je to Himmleru predstavljalo repliku rimskih fibula ili nekakvu inačicu tih rimskih fibula, uključujući prikaze svastike koje su nosile franačke, ali i alemanske žene na svojim remenima.

Neki alemanski i bavarski primjerci tog nacističkog Crnog sunca u sebi imaju inkorporirani simbol svastike u samom središtu. Broj zraka na kopčama varira između pet i dvanaest. No, dobro, bolje da se ja ostavim mistike za neku drugu temu i na kraju ovog dijela zaključim.

Dakle, odanost, stega (disciplina) i osobna čast te spremnost žrtvovanja vlastitog života tako će zapravo postati glavna misao SS-ova kreda. Taj kredo, odnosno moto SS-a bit će ugraviran na bodežu kojeg su kadeti SS-a dobivali na kraju obuke. Taj pak bodež je sam po sebi opet dio sveobuhvatne mističnosti i vodi do ključa SS-ova mentaliteta: 'Mein Ehre heisst Treue' (Odanost je moja čast).

Međutim, Athumanunh ne može, a ne primijetiti da je tu nešto opet 'teško' u suprotnosti s mistikom drevne nordijske Atlantide. Naime, ratnici božanski pravednici zapravo bi trebali biti odani zakonu pravde i društvu pravednosti ... moto SS-a pak zorno daje do znanja da se lojalnost odnosi na jednu osobu, a ta je osoba Adolf Hitler.

To je zapravo i najbolje prikazano u samoj SS-ovoj prisezi koja se u Waffen-SS-u polagala nakon temeljne vojne obuke kadeta. Njima je tada za nagradu dodijeljen bodež (novaci su morali platiti taj bodež), a nije na odmet ni napomena da je prisega uvijek polagana 20. travnja na Hitlerov rođendan.
Post je objavljen 03.11.2017. u 22:19 sati.