Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 43

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


Jedan pije, drugi plaća

Nakon gubitka spora u Ženevi gdje su troškovi spora protiv MOL-a 4,5 miliona kuna, Hrvatsku očekuje još na istu temu odluka arbitraže u Washingtonu koja bi saldo troškova mogao povećati za još neku sitnicu od 1,5 milijardi kuna.

Komentar cinika: Kad mali ljudi izgube parnicu, troškove plaćaju sami, kad državnici izgube sporove troškove plaća - opet mali čovjek (u politici se kaže Država).

Mladi van, starci na poso

Nakon redovitog posjeta Hrvatskoj misija MMF podsjeća Vladu da nije provela obećane reforme i upozorava na posljedice. Po preporukama MMF-a, Hrvatska (tj. hrvatska Vlada i Sabor) trebali bi uvesti porez na imovinu, povećati dopunsko osiguranje i ukinuti izuzeća za dopunsko, uvesti višu dob za mirovinu i tako ukupno 12 zahtjeva.

Komentar cinika: Čitajući popis 12 točaka što bi Vlada trebala napraviti vidim samo kritiku, a nigdje pohvalu za mjeru koju je Vlada već uspješno provela i provodi: iseljavanje mladih kako bi se omogućilo starcima da dulje rade.

Bauk kao Plenkijev bauk

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, izvjesni Arsen Bauk obrazlažući prijedlog za opoziv Vlade kaže da je njima zapravo cilj „dovesti premijera u Sabor da ih uvjeri u genijalnost ugovora koji je potpisao Ante Ramljak“.

Komentar cinika: Bojim se da ni Bauk, unatoč i usprkos činjenici da ima ime genijalnog kantautor Arsen Dedić, neće moći shvatiti 'genijalnost' tog ugovora, a nekmoli pak svi ostali oporbeni zastupnici. Da to mogu shvatiti ne bi prije koji mjesec izglasali „Lex Agrokor“.


Vremešni svjedoci


Živo-zidani I.V. Sinčić čudi se zašto HDZ kao prve svjedoke zove ljude u visokim godinama a ne one koji imaju najviše toga reći.

Komentar cinika: Zna HDZ (čitaj Šeks) zašto treba zvati ljude u visokim godinama. Oni sporo misle, sporo govore i puno se toga ne sjećaju pa će se tako rad povjerenstva odugovlačiti u beskraj.

Ah, što volim HDZ

Novi rezultati istraživanja javnog mijenja pokazuju da afera Agrokor nije naštetila rejtingu HDZ-a. Zaustavila je rujanski pad i uživa potporu 32,5% glasača.

Komentar cinika: Glasačima HDZ-a nije bitno što njihova stranka radi tako dugo dok ne dira branitelje, sinekure njihovih članova u birokraciji i Crkvu. Za ostalo im se fućka.

Faraon

SDP donosi novi statut koji je, kako piše V.L. „pisan za faraona, ovog se ne bi postidio ni Izuzetni vođa, neke su od reakcija“. Statut, naime 'debelo' ograničava mnogima u stranci da se kojim slučajem kandidiraju za predsjednika SDP-a. To ne bi mogao ni Zoran Milanović.

Komentar cinika: tzv 'mladi lavovi' polako se pretvaraju u 'stare vukove' sve na tragu Xi Jinpinga, kineskog Predsjednika s neograničenim ovlastima.

Luksuzni tenkovi

Digla se velika halabuka oko kupnje blindiranih vozila za tzv štićene osobe. Pišu se po žutilu razne usporedbe između pojedinih država, pa tako primjerice Slovenija kupuje dva blindirana terenaca za 3,6 milijuna kuna (jao kako su skromni!); za mnoge diktator, Putin će se uskoro voziti u novom blindiranom autu iz projekta Cortega vrijednog nekoliko stotina milijuna eura; američki predsjednik Klaun dobio je novi auto Cadilac kojeg Ameri zovu Zvijer a stoji sitniš od 15 miliona dolara, srbijanski predsjednik Vučić vozi se automobilom vrijednom milijun eura (navodno poklon šeika Abu Dhabija).
U tom svjetlu, 13 miliona kunića za sigurnost naših glavonja i nije neki novac.

Komentar cinika: Unatoč i usprkos svim tim 'luksuznim' tenkovima, znalci svog posla uspiju upucati pojedine Predsjednike, pa onda ne vidim razlog zašto uopće trošiti novac na njih. Možda bi bilo jeftinije da ih narod koji ih je (navodno) izabrao voli pa ne bi pucao po njima.

Zločinac svih zločinaca

S balkona prvog kata bacio dva psa, prijeti mu godina dana zatvora. Muškarac završio na psihijatriji, životinje veterinari morali eutanazirati.

Komentar cinika: A tko mu je kriv što nije bacio dvoje ljudi. Kad bi mu sudila sutkinja Šupe ne bi završio ni na psihijatriji a kamo li dobio godinu dana apsane.





Post je objavljen 29.10.2017. u 17:56 sati.