Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modaija

Marketing

Gospa od Loreta na brdu Gaj

Sve je počelo davne 1835. godine kada je Marko Prgin sanjao sliku Gospe s malim Isusom. Marka se, kako svjedoči Ante Jadrijević, toliko dojmio taj san i nije imao mira dok nije posudio braceru, skupio ljude i zaputio se na drugu obalu Jadrana – u Loreto.



Tamo je našao i kupio Gospinu sliku koju je sanjao.



Marko Prgin je sliku obloženu u drvenom sanduku (‘kašunu’) prevezao brodom u Primošten.



Vrijedno je spomenuti da se taj drveni sanduk i dandanas čuva.



Kako je slika bila naslikana tamnim bojama, brojni su Primoštenci davali svoje obiteljsko zlato i srebro kako bi se napravio zlatni i srebrni okvir




Osim po veličini, primoštenska Gospa posebna je i po mozaiku koji je radila ekipa stručnjaka s mozaičarom Milunom Garčevićem na čelu. Za konačan izgled Gospe bio je zadužen arhitekt Aron Varga.




Da se mene pita, ja bih ovu znamenitost uvrstila u sve turističke karte i must see spomenike.



U podnožju brda stoji znak zabrane za kretanje automobila do vrha, no mi smo bili neposlušni i popeli se sa terencem do vrha. Obični auto ne bi mogao izdržati te kratere, jer uslijed velikih kiša nastali su duboki kanali u makadamskoj cesti do vrha.




Sa ovog nestvarno lijepog mjesta, puca pogled na prelijepi plavi Jadran i grad Primošten.



U trenutku posjeta, oko brda je neobično često kružio helikopter, da bismo na kraju skužili da je slijedio jahtu koja je divljala velikom brzinom u mirnom i tihom prostoru uz obalu. Bilo je zanimljivo gledati kako im je helikopter došao sa stražnje strane i vjerojatno im se obratio megafonom. Skoro da je dodirnuo jahtu. U trenu je nestao pjenušavi trag iza jahte i kao da se ukočila od straha u palvetnilu vode. A onda se lagano, kao puž, okrenula prema marini u Primoštenu i vjerojatno su otišli platiti kaznu.



Cijeli prostor ograđen je kamenim zidom i sigurnom ogradom.



Eh, da. Za modni izričaj odabrala sam ovu suknju sa piton uzorkom(H&M), jaknu sa resama (New Yorker) i ove udobne cipeliške (Roberto shes).



A do sljedećeg modnog izričaja grli vas vaša Fashionistica



Mah-mah

Post je objavljen 30.10.2017. u 10:47 sati.