Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne i militarističke organizacije

Waffen Schutzstaffel - Oružani zaštitni odred

Danas će Athumanunh započeti serijal o militarističkim organizacijama kroz povijest. No, prije nego ja započnem pisati, jedna opaska i pripomena onima koji će ovaj serijal čitati i pratiti.

Mnogi danas vole 'etiketirati' druge ljude, pa čak i cijele narode jer samo je njihov stav i mišljenje prihvatljiv, jedino je njihova istina prava istina ... Athumanunh takve ljude pokušava izbjegavati i ne upuštati se u rasprave s njima, pa će tako biti i ovdje.

Niti u jednom trenutku, nikada ja neću pokušati opravdati i zanemariti sramotnu povezanost ove militarističke organizacije s genocidnom politikom i mašinerijom zločinačke organizacije. Dakle, ova militaristička organizacija ima negativni učinak na razvoj vojne vještine te ja kao Athumanunh ne odobravam i zamjeram im što su bespogovorno služili zločinačkom režimu!

Isto tako, ova militaristička organizacija ima i pozitivan učinak na razvoj vojne vještine kroz povijest, a upravo o toj pozitivnoj strani (pohvala vojničkoj vještini) ja ću pisati i pokušati objasniti zašto su pripadnici jedne takve militarističke organizacije i jedne od najzapamćenijih borbenih formacija tijekom Drugog svjetskog rata ipak zaslužili da ih se pamti još i danas i na kraju što to čovječanstvo može naučiti iz njihova primjera.

Dakle, krenimo redom. Oružani zaštitni odred (Waffen-SS) sigurno je jedna od militarističkih organizacija koje su bile najveće zločinačke organizacije u povijesti prve polovice 20. stoljeća. Njezini pripadnici su bili upleteni u brojne ratne zločine i na istočnoj i na zapadnoj bojišnici. Athumanunhu ipak nikada neće biti razumljivo zašto su se ti 'vojnički nastrojeni' pripadnici hladno i bez promišljanja umiješali u zločine protiv civilnog pučanstva, bez osjećaja provodili zločine nastale u službi mračne ideologije koja nikad nije ni pokušala spriječiti te strašne zločine, nego ih je čak još i poticala.

Pripadnici Oružanog zaštitnog odreda novačeni su iz redova nacionalsocijalističke desničarske nacističke stranke (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei – NSDAP) kao svojevrsna elitna tjelesna straža vodstva stranke, ali i Adolfa Hitlera te njezinim kasnijim reorganizacijama. Dakle, kao takvi morali su biti i bili su neraskidivo povezani s političkim ciljevima i idealima NSDAP-a. Upravo ta povezanost i neobjašnjiva odanost na kraju će rezultirati mračnom rasnom politikom koja je osmislila i odobrila gotovo besprimjerne zločine u dotadašnjoj povijesti 20. stoljeća.

Dobro, sada ću pokušati biti što više objektivan i pisati samo isključivo u vojničkom smislu, opisivati izvanrednu organizaciju i stegu (disciplinu), začuđujući moderan ustroj i koncept ratovanja, nevjerojatnu obučenost i uvježbanost, gotovo besprijekorni borbeni vojnički duh koji nikada zapravo, čak ni krajem rata, nije slomljen.

Istina, cijena vojničkog uspjeha plaćena je vrlo skupo (čak i za bogate njemačke prilike), strašan i gotovo nepotreban gubitak ljudstva i borbene tehnike, a poglavito gubitak časničkog kadra i to još onog najosjetljivijeg – zapovjednika. Naime, ovo bi možda bilo dosta za uvod i najbolje da ja ipak krenem nekim redom ...




Post je objavljen 29.10.2017. u 09:59 sati.