Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Pretorijanci

Mušketiri – 'jedan za sve svi za jednoga'

Dakle, danas su na redu 'mušketiri'. Svi ste već sigurno nešto čuli, negdje pročitali, ili pak gledali film o mušketirima. Postoji više inačica tog zanimljivog filma, a postoji i više priča (Athumanunh bi slobodno mogao zapisati – cijeli serijal) koje je ispisao Alexandre Dumas (stariji). Poput: Tri mušketira, Grof Monte Cristo, Vitez Crvene kuće, Crni tulipan ...

Eh, sada, ne bi bilo opet dobro pomiješati ga s njegovim sinom Alexandre Dumas (mlađi). Naime obojica su bili francuski književnici i pisci, a usput mlađi Dumas napisao je opet poznata dijela: Dama s kamelijama, La Traviata, Prirodni sin ... No, dobro bolje da se ja ipak vratim mušketirima gardistima.Kraljevska osobna garda (Mousquetaires du roi) utemeljeni su 1622. u doba francuskog kralja Luja (Louisa) XIII. Pored ovih kraljevskih postojali su i gardijski mušketiri (Mousquetaires de la garde) koji su činili francusko lako konjaništvo, ali su se borili i pješice kao pješaci naoružani puškama musketama.

Usporedno s kraljevskim mušketirima postojali su i kardinalovi mušketiri koje je utemeljio francuski kardinal Richelieu (Armand Jean du Plessis de Richelieu). U poznatom filmu o mušketirima oni su 'rivali' kraljevskim mušketirima, te kraljevski mušketiri nose purpurnu kraljevsku odoru tipa 'tabard' s bijelim križem na prsima i leđima, a kardinalovi pak crvenu kardinalsku odoru također tipa 'tabard' s bijelim križem na prsima i leđima.

Taj bijeli križ pokazuje da su odore nastale u doba hugenotskih pobuna (Hugenoti su francuski protestanti) i simbolizira katoličku opredijeljenost. Kod jednih i drugih radi se o obliku starodavnog križa (grčki križ) raznih ukrasnih inačica.Godine 1664. kraljevski i kardinalovi mušketiri postaju kraljevski mušketiri s jedinstvenim zapovjednikom, a razlikuju se samo po boji konja. Kraljevski mušketiri jašu sivog konja i nose sivo-modre odore sa srebrenim križem, a nekadašnji kardinalovi mušketiri jašu crnog konja i nose tamne crne odore s crvenim križem, ali i jedni i drugi sada su kraljevski mušketiri.

Bojni poklič mušketira je: 'Jedan za sve, svi za jednoga' (Unus pro omnibus, omnes pro uno) dok se na zastavi nalazi moto mušketira: Pad je smrt (Quo ruit et lethum). Bilo kako da bilo mušketiri su bili elitni gardisti francuskog kralja i članstvo je bilo rezervirano za francuske niže plemiće.

Mušketire je raspustio francuski kralj Luj (Louis) XVI. zbog proračunskih (financijskih) razloga 1776. Nakon Francuske revolucije mušketiri su nakratko reorganizirani 6. srpnja 1814., ali su 1. siječnja 1816. definitivno i zauvijek raspušteni kao kraljevski gardisti.

Posebni Athumanunhov dodatak o mušketirima – plemeniti, hrabri, buntovni, odani, uživaju u jelu i pilu, vole žene i vjeruju jedan drugome. Prava (povijesna) imena mušketira koji su Dumasu poslužili za opis karaktera mušketira su: Henri d’Aramitz, Isaac de Porthau, Armand d’Athos, Pierre d'Artagnan.


Sve za ljubav


Post je objavljen 22.10.2017. u 13:28 sati.