Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Pretorijanci

Britanska garda – čuvari kraljice i kraljičina životna straža


pregled straže (razvodnik straže dočasnik i zapovjednik straže časnik)

Britanska garda ustrojena je pod nazivom 'The Household Division'. Dakle, radi se o pješačkoj postrojbi ranga divizije, ali brojčanog ekvivalenta brigade. To bi u stvari i jednostavno bilo pet pješačkih pukovnija plus jedna konjanička regimenta.

No, dobro, Britansku (kraljevsku, kraljičinu) gardu čine pukovnija grenadira, pukovnija garde 'Coldstream' (najstarija postrojba garde), škotska gardijska pukovnija, Irska gardijska pukovnija, Velška gardijska pukovnija i konjanička gardijska regimenta.

Uz ovu gardu (čuvare kraljice, kraljičine stražare) postoji i osobna garda kraljice (kraljičina životna straža). Po ovim drugim (radi se o umirovljenim časnicima britanske vojske plemenitog podrijetla) koji se tradicionalno nazivaju Yeomen (Beefeater) naziv je dobio i kvalitetni britanski gin.

Yeomen (Beefeater) gardisti naoružani su staromodnim kopljima (helebardama) tip 'partizana' (nema ama baš nikakve veze i poveznice s partizanima ili bilo kojim drugim paragerilcima) i odijeveni su u tradicionalne odore iz doba Tudora. Postoje dnevni i noćni Yeomen stražari.


Yeomen u pratnji gardista

Kraljevski stražari Britanske garde nose automatsko oružje (strojnice), odjeveni su u tradicionalne britanske crvene odore (mundire), a na glavama nose karakteristične 'medvjeđe kape'.

Dok turistima i neupućenima ti stražari izgledaju gotovo identično Vama (koji ovočitate) Athumanunh će otkriti lako uočljive, lako prepoznatljive detalje po kojima odmah možete znati iz koje je pukovnija straža u službi.

Dakle, krenimo redom. Grenadiri (mogu biti pripadnici svih nacija UK) imaju gumbe poredane u neprekinutom nizu, a na 'medvjeđoj kapi' uočljiva je bijela boja. 'Coldstream' gardisti ( samo Englezi i oni su sveprisutni i sudjeluju na svim značajnijim ceremonijama i svečanostima) gumbi su poredani u parove po dva s razmakom jednog gumba od para do para gumba, a na medvjeđoj kapi' uočit ćete crvenu boju.

Škotski gardisti (samo Škoti) imaju gumbe raspoređene u skupine po tri, s razmakom od jednog gumba do druge skupine po tri gumba. Na njihovoj 'medvjeđoj kapi' nemojte tražiti boju jer je nema. Irski gardisti (samo Irci iz Sjeverne Irske) imaju gumbe raspoređene u skupine od po četiri s razmakom od jednog gumba do druge skupine po četiri gumba. 'Medvjeđa kapa' Irske garde ukrašena je modrom bojom.

Velški gardisti (samo Velšani) imaju gumbe u skupinama po pet s razmakom od jednog gumba do druge skupine. Na 'medvjeđoj kapi' Velšana je bijelo zelena boja. Konjanička regimenta nosi tradicionalne ulanske odre (s prsnim oklopima) i metalnom ulanskom kacigom. U sastavu konjaničke regimente je i topnički dio koji je odjeven u karakteristične husarske odore britanske inačice.


Post je objavljen 14.10.2017. u 14:20 sati.