Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

101 PAŽANIN - 17.IVAN VALENTIĆ – (Pag, 14. studenog 1838. – Pag, 10. kolovoza 1912.)




Dolazi iz paške obitelji koja je u više naraštaja dala značajne svećenike zadarske nadbiskupije.
Osnovno obrazovanje je sticao u svojem rodnom gradu, a klasičnu gimnaziju i studij bogoslovije završio je u Zadru.
8. rujna 1863. zaređen je za svećenika, nakon čega preuzima službu župnika Tribnja i poslužitelj Starigrada do 1873. godine. Sljedećih 31. godinu službe bio je dekan i župnik Silbe.


Ivan Valentić je svojim odanim svećeničkim radom imenovan začasnim kanonikom Prvostolne crkve u Zadru. Time je osigurao svoje korsko mjesto u zadarskoj prvostolnici.

1902. godine Ivan Valentić odlukom mjesnog biskupa dolazi u svoj rodni grad na mjesto nadpopa (arcipreta) i župnika, te paralelno postaje i član vanjskog vikara. To je služba koju je dobio kako bi bio od pomoći biskupu u njegovom djelovanju.

Kao župnik nije zaostajao u javnom djelovanju obnašajući dužnost predsjednika mjesnog školskog vijeća. Uloga škole je mnogim paškim klericima bila na prvom mjestu.
U socjalnom djelovanju bio je predsjednik javne dobrotvornosti. Javne dobrotvornosti osnovane su sa svrhom pomaganja siromasima kako materijalno tako i moralno.
Unutar gradskih struktura bio je član nadzornog vijeća. Župnik Valentić nastojao je ukazanim povjerenjem brinuti o narodu i među svojim Pažanima ostati u sjećanju kao revni sin mjesne crkve.
Župnik Ivan Valentić umro je 10. kolovoza 1912. godine u svom rodnom Pagu.



Post je objavljen 12.10.2017. u 22:43 sati.