Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/carapa

Marketing

Izložba 'Croatia je Hrvatska' u tunelu Grič


Izložba „Croatia je Hrvatska“ će se protezati na površini cijelog tunela, kroz glavnu cijev tunela dugu 350 metara koja spaja Mesničku i Radićevu ulicu, ali i kroz četiri bočne cijevi tunela duljine preko 200 metara, a protezat će se na ukupnoj površini od 2100 četvornih metara.
Trinaest desetljeća
Postav izložbe sadržajno je podijeljen u 13 desetljeća koja će karakterizirati zanimljivi događaji, ljudi i predmeti iz određenog povijesnog razdoblja te potpuno drugačija atmosfera u svakom desetljeću. Zanimljivo je da će se izložba igrati s emocijama posjetitelja, pa će posjetitelji hodajući kroz izložbu prolaziti kroz različita raspoloženja. Izložbu će obilježiti različiti multimedijalni, digitalni i interaktivni sadržaji - ekrani, projekcije, glazba prilagođena svakom desetljeću, a prostor tunela će u potpunosti biti posvećen vizualnim i osjetilnim instalacijama.
Svako desetljeće obilježit će nekoliko glazbenih brojeva karakterističnih za određeno razdoblje tako da će se među brojnim pjesmama moći čuti Živila Hrvatska čiji je tekst 1873. napisao August Šenoa, a uglazbio ga Ivan Zajc, zatim Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca iz 1935., ali i primjerice Zlatne godine iz 1993. u izvedbi Gibonnija. Ukupno 20 pjesama iz razdoblja od 1873. do 2016. godine, koje će činiti glazbenu podlogu, za ovu izložbu je odabrao poseban tim Croatia Recordsa.
Postav izložbe je specifičan i osim zabavnog donosi snažan kulturno-znanstveni i edukativni karakter koji će biti zanimljiv i brojnim učenicima osnovnih i srednjih škola jer će iz prve ruke moći doživjeti vrijeme o kojem uče iz svojih udžbenika.
Centralna atrakcija izložbe
Glavna atrakcija izložbe je „kišna soba“, centralna dvorana tunela u kojoj će cijelo vrijeme padati prava kiša na čijim će se kapima ocrtavati hologrami prve profesionalne novinarke Marije Jurić Zagorke, plemkinje Klotilde Buratti, rođene Vranyczany-Dobrinović, pjesnika A. G. Matoša, bana Josipa Jelačića, djevojke Mande, prve hrvatske koncertne pjevačice i prve hrvatske operne primadone Sidonije Erdődy Rubido, vodeće osobe hrvatskog narodnog preporoda Ljudevita Gaja te skladatelja Vatroslava Lisinskog.
Atrakcije u bočnim tunelima
U četiri bočne cijevi tunela posjetitelje očekuju interaktivna iznenađenja. Prvi je tunel Nikole Tesle u kojem će posjetitelji moći vidjeti i isprobati jedan od njegovih izuma. U drugome tunelu bit će prikazana tmurna atmosfera Drugog svjetskog rata, a posjetitelji će moći pogledati prvi hrvatski zvučni film „Lisinski“. Treći tunel donosi vesele šezdesete godine s legendarnim plesnjacima i šlagerima, dok u četvrtom tunelu posjetitelji ulaze u budućnost u kojoj će pomoću svjetlosnih efekata moći ispisivati vlastite poruke na zidu tunela.

Culturenet


Jesen u Art parku.Ručak

Post je objavljen 04.10.2017. u 12:06 sati.