Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zagrebackidekameron

Marketing

Purgeraj: Pimpek plac


ZAGREB ............... I ove godine brončani kipec Vanje Radauša, “Bacač diska“, međ zagrepčancima poznat kao “Pimpek“, je na Uskršnje jutro osvanul s ofarbanim jajcima. Nepoznati umetnici su u tradicionalnom Uskršnjem napadu farbom koristili zelenu i žutu.

Uskršnja tradicija farbanja jajca počela je mam kaj je 1957. kipec postavljen nedaleko od Maksimirskog stadiona. Vlasti onog vremena iz razumljivih razloga na taj zagrebački običaj nisu gledale blagonaklono. Pak pred svaki Uskrs postavljali stražu, ali ... Lokalnim fakinima je tradicija bila prevelik izazov i vlasti je nisu mogle sprečit. Na Uskršnje jutro Pimpek bi uvek, kak nekom čarolijom, osvanul ofarbanih jajcof. Akcije zagrebačkih fakina imale su velik odjek i javnosti je na to gledala uglavnom s odobravanjem. A nakon Uskršnje mise mnogi su zagrepčanci odlazili do Maksimira proveriti jesu li jajca pofarbana kak' spada.

U toj Uskršnjoj tradiciji su se do današnjih dana zmenile brojne generacije zagrebačkih fakina. Zato je križanje Maksimirske i Svetica, nedaleko od stadiona, zbog kipeca i tradicije “farbanja jajca“ nazvano “Pimpek placom“. Po uspostavi nezavisnosti, tradicija se nakratko prekida, al se brzo nastavlja s razlikom da to vlasti više ni briga. A murja mesto dežuranja uz kipecova jajca i sama doma farba jajca, naravno ona prava, Uskršnja.



U vrijeme u koje smo svake druge nedjelje punili Maksimirske tribine, međunožje Bacača diska često puta je znalo biti ofarbano u plavu boju .........



Lijevo: Goran Hajduković Čupko

Volim samo Dinamo, alkohol i žene,
Ništa više u životu ne zanima mene.

Nema pravog zagrepčanca koji ni čul za Čupka, a još manje pravog fakina koji s njim bar jenput ni imal nekog posla. U pravu ste, to je onaj čuveni Čupko kaj je svojedobno bil vođa Bad Blue Boysa iz faze njihove najveće “slave” kad su svud delali cirkuse i svakakve bedastoće. Pa se na kraju zbog toga Čupko i malo hladil u reštu.

Kišna nedelja. Šećem s čupavom. Malena po običanju šnjofka svaku štangu, vuglec i grm di huncuti ostavljaju vizitke kadli ... Jel ono Čupko? Jest, Čupko je. Fakin u šilterici s brcima i tetovažom. Sedi pred kafićem. Brblja nekaj u mobitel. Ni više tak glasan kak prije, pa razmem svaku treću reč. Spominje zapadnu tribinu. Navodno još u svadi s Mamićem, al nekom rihta karte za počasnu ložu. Ha ha ha ... Maminjo uvek igra s dva špila karata, jen na stolu kak predstava, a drugi u rukavu ...

Prolazim i gledam ga. Gleda i on mene. Poznamo se, al se pravimo da se ne poznamo. Jenput smo se skoro pokefali. Ulazim s makinom u dvorišće, a na ulazu tik do kafića, kak i obično, sparkala se neka budala koja sedi u kafiću. Po običaju zatrubim tak da svi na terasi kafića skaču na noge. Skače i Čupko, pa mi počne spominjat familiju! Zakaj trubim? Velim mu da pozove pajdaša koji se sparkal, pa da se makne s ulaza. Reč po reč, svađa. Na kraju mu pred celim kafićem velim da ni bogec on kriv kaj je blesav, al mi je žal kaj ga žena doma mora trpit, jer ... Ona sedi pored, puši, gleda svađu i čkomi. Nema kaj za reč, sama zna da je tak. Čupku mam krv navre u glavu, štel bi se tuć. A fakin Furbi na njemu trenira psihologiju i mirno ga gleda u oči. Čupku se šaka grči, al ... U to ga njegova povleče za ruku, ustane, ode u kafić i vrati se s Čupkovim prijateljem. Tip se sedne u auto, makne ga s ulaza i Furbi s makinom elegantno ulazi u dvorišće.



Lili Marlene

Znaj da te volim Dinamo ja,
Jer ti si ponos Hrvatskog naroda.
I neka cijeli svijet zna za to,
Ja volim samo Dinamo.
Ja volim Dinamo.
Ja volim Dinamo.

Naše će se pjesme opet pjevati,
I naše će se baklje opet paliti.
I neka cijeli svijet zna za to,
Ja volim samo Dinamo.
Ja volim Dinamo.
Ja volim Dinamo.

Neka moja pjesma tebi snage da,
Znaj da samo s tobom sretan bit ću ja.
I neka cijeli svijet zna za to,
Ja volim samo Dinamo.
Ja volim Dinamo.
Ja volim Dinamo.

La la la la la la la la la la la …
Ja volim Dinamo.
Ja volim Dinamo.



Maksimir, spomenik Bad Blue Boysima palim u Domovinskom ratu



Can't understand the words, but there is no need.
This supporter song brings positive chills down me spine.
One of the best compositions in football.
Love from Ireland.







Post je objavljen 29.09.2017. u 21:30 sati.