Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Uporna, pa to Ti je :))))

„The consolidation of democracy in East-Central Europe“
Cambridge University Press, 1997

Parrott, Bruce


„Perspectives of postcommunist democratization“; 1-39 Bruce Parrott

Indentificiranje i objašnjavanje modela postkomunističkog političkog razvoja biti će lakše kada sadašnji događaji iz duže povijesne perspektive naprave ove modele još udaljenjima; ali nikada nije prerano početi pisati zadaću.
Najprije treba definirati pojmove kao što su demokracija i demokratska tranzicija, tipovi režima koji mogu proizaći iz ruševina komunizma. Dalje treba proučiti utjecaj međunarodnog okruženja i nacionalno povijesno nasljeđe u razvoju postkomunističkih režima. Dalje, kada diskusija krene o izborima, treba vidjeti stranački sustav, i njegovu ulogu u uspjehu ili neuspjehu demokratizacije.
Od mnogih atributa koje se pridaju demokraciji, slobodni izbori su kao takvi prepoznati svugdje u svijetu. Međutim, pod određenim uvjetima čak i nakon slobodnih izbora postoji mogućnost da se slobodno izabrani predstavnici i Vlada počnu ponašati despotski prema velikom broju svojih građana ili stanovnika, posebno prema onima koji pripadaju udaljenoj etničkoj ili religijskoj manjini.
Na žalost, spominje se i Hrvatska. Ponašanje hrvatske vlade prema mnogim etničkim Srbima u Hrvatskoj je bio očiti primjer takvog ponašanja. U istom košu smo sa Turskom i Indijom :((((((
Neki autori, koji se bave proučavanjem tranzicije podcrtavaju (naglašavaju) da je demokracija ponekad nenamjerna posljedica političkih borbi među antagonistima, koji je u početku nisu namjeravali stvoriti (željeli su recimo samo „poboljšati“ postojeće, kao npr. Mihail Gorbačov sa svojom perestrojkom kasnih 80-tih u Sovjetskom Savezu).
Razmišljajući o evoluciji postkomunističkih država, treba imati na umu i zadržati distinkciju (razliku) između tranzicije od komunizma i tranziciju prema demokraciji.
Ovaj spektar uključuje varijante demokracije, varijante autoritarizma i nekih hibrida između ova dva spektra.
Kako bi se reklo da je demokracija konsolidirana u minimalnoj mjeri, tada to uključuje potpuno slobodne izbore, bar dva puta za redom (ciklus od osam godina) i da je novi politički sistem postao stabilan.
Neki istraživači – kritičari propituju ideju konsolidacije, argumentirajući da su neke demokracije pokazale snažnu mogućnost opstanka, iako nikada nisu ispunile zajednički prihvaćene kriterije konsolidacije.
Samim time, konsolidacija ne garantira da će demokracija i preživjeti, ali svakako povećava njene mogućnosti.
Situacija da je društvo većinom demokratizirano, ubrzava proces (jer se zemlje prilagođavaju demokratskim normama zemalja u okruženju).

Pusa, L+B+G

Post je objavljen 23.09.2017. u 04:47 sati.