Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PROSVJED "ZELENE AKCIJE" PROTIV GRADNJE GARAŽA U SREDIŠTU GRADA




U TIJEKU JE JAVNA RASPRAVA O IZMJENAMA GUP-a

Aktivisti Zelene akcije su 22. rujna 2017. godine, ispred zgrade Gradske uprave organizirali prosvjednu akciju „Ne podvaljujte nam GUPosti!“ zbog namjere Grada Zagreba da dozvoli gradnju velikih garaža u gradskom središtu.
Aktivisti su informirali da se trenutno odvija javna rasprava o izmjenama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) koji sadrži spornu odredbu. Na akciju su donijeli veliku kartu gradskog središta s označenim lokacijama već postojećih 11 javnih garaža. Zatim su označili još 30-ak lokacija na kojima se aktualnim izmjenama GUP-a želi omogućiti izgradnja novih garaža, uz ograničenje od dvije etaže. Akciju su organizirali povodom današnjeg međunarodnog Dana bez automobila koji se obilježava u stotinama gradova širom svijeta.



„U sklopu javne rasprave o izmjenama GUP-a, gradske institucije nam podvaljuju plan za gradnju velikih garaža po cijelom središtu Zagreba.“, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.
Ustvrdio je kako gradnja malih garaža za potrebe stanovnika gradskog središta nije sporna i već je godinama predviđena GUP-om jer takve garaže ne generiraju veliko prometno opterećenje u okolnim ulicama. Međutim, Grad ovim izmjenama GUP-a želi omogućiti garaže i za potrebe korisnika brojnih kafića, restorana i trgovina u gradu. U GUP-u su propisani i normativi o broju parkirnih mjesta u garažama, ovisno o površini navedenih objekata.

„Jednostavnim zbrajanjem normativa jasno je da će se u većini blokova dozvoliti gradnja velikih garaža, često do 200 ili 300 parkirnih mjesta, a u pojedinim blokovima i više. Takva hiperizgradnja garaža rezultirat će privlačenjem dodatnih automobila u već ionako zakrčene ulice gradskog središta. To je potpuno kriva prometna politika! Rješenje prometnih problema je unaprjeđenje kvalitete javnog prijevoza i bolja biciklistička infrastruktura, a ne izgradnja velikih garaža i dovlačenje još većeg broja automobila.“, zaključio je Ivčić.

Javna rasprava o izmjenama GUP-a traje do utorka 26. rujna, a svi zainteresirani mogu se uključiti u raspravu slanjem pisanih komentara Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Ulica Republike Austrije 18, Zagreb

Kontakt:
Bernard Ivčić, 099/314 9138


Post je objavljen 22.09.2017. u 16:39 sati.