Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Jedinstvenost politologa po Karen :)))

„The consolidation of democracy in East-Central Europe“
Cambridge University Press, 1997

Dawisha, Karen and Parrott, Bruce (ur.)


„Perspectives of postcommunist democratization“; 1-39

U mnogim slučajevima transformacija je vodila do ponovnog stvaranja politike , u smislu općenite javne diskusije o svrsi društva i države, čime je napravljen značajan napredak prema uspostavljanju liberalno-demokratskog poretka.
Analitičari su pokušali istražiti uzroke raspada komunizma u Istočnoj Europi i bivšem Svjetskom Savezu. Iscrpne analize i rasprave bile su posvećene političkim i institucionalnim aspektima tržišne reforme. No, mora se primijetiti da su istraživači posvetili relativno malo napora sistematskim usporedbi političkih promjena u postkomunističkim državama. Zapadno iskustvo (razmišljanje) o pokušaju demokratizacije ovih politika temeljio se na iskustvu Sjeverne Amerike, Zapadne i Južne Europe i Latinske Amerike.
Vrijedni uspoređujući radovi o postkomunističkom političkom razvoju već su napravljeni.
Ovaj dugotrajan napor mora obuhvatiti mnoge aspekte političkog života jedne zemlje: ustav, politički ciljevi vođa, javni stavovi o politici, etno-nacionalni osjećaj, uzajamno djelovanje politike i ekonomije i međunarodni utjecaji.
„Jedinstvenost je politologa da mi provodimo puno vremena objašnjavajući događaje koji još nisu ni završili.“


Komentar: jako mi se svidjelo ovo: ponovno stvaranje politike.U engleskom je uporijebljen izraz: to reinvent (ponovno izmisliti!), što znači promijeniti nešto do te mjere, da izgleda kao nešto potpuno novo. :)).U svakom slučaju, mi smo to shvatili ad litteram (doslovno).....A ovo na kraju: skoro sam se počela smijati....Objašnjavajući događaje koji još nisu ni završili...To znači da Karen smatra da tranzicija - još nije gotova...I što je fascinantno- nitko nije mogao predvidjeti sva isprepletena događanja, koja će dovesti na kraju do pada Berlinskog zida i rušenja sovjetske dominacije......

Zato jer se nije gledala šira slika.....A osim toga, postoji više vrsta tranzicija...Mi smo imali nasreću da smo kroz sve tranzicije prolazili istovremeno....I vojna, i socijalna, i ekonomska, i gradnja novih institucija....Trčanje maratona...:(((((

Pusa, toliko za danas. Vaši L+B+G


Post je objavljen 22.09.2017. u 03:24 sati.