Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 43

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


Osveta Planeta

Četvrti veliki uragan ove godine, Maria, prerastao je u oluju pete kategorije, prolazeći kroz istočne Karibe na putu prema Portoriku, s maksimalnim udarima vjetra od 260 kilometara na sat, izvijestio je američki centar za uragane.

Maria se kreće približno istom rutom kao i razorni uragan Irma koji je ranije ovog mjeseca opustošio regiju.


Komentar cinika: po svemu sudeći Priroda je čula što američki Glupan misli o klimatskim promjenama.


Temeljna rekonstrukcija ostavštine arhitekte

Prema vijestima što kruže u arhitektonskim krugovima sprema se 'temeljna rekonstrukcija' interijera splitske Crkve od Zdravlja koji je projektirao poznati hrvatsko arhitekt Lavoslav Horvat (1901.-1989.).


Komentar cinika: Možda je tome razlog što je Lavoslav Horvat dobitnik svih najprestižnijih stručnih priznanja i nagrada u „mračnim vremenima“ među kojima i Ordena zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom, a uz to je još bio dopisnim članom tadašnje JAZU od 1951., a redovnim od 1963. godine.

Bogati mogu sve

Deseci tisuća eura bačeni su u WC školjku u toaletu u Ženevi. Švicarski istražitelji nemaju pojma o čemu se radi i tko je bacio toliki novac u zahodsku školjku banke UBS, ali i u zahode obližnjih ugostiteljskih objekata.

Novčanice od 500 eura otkrivene su u kanalizacijskom sustavu podružnice švicarske banke UBS u Ženevi, a u toaletima obližnjih bistroa pojavile su se još tri nakupine novčanica, piše Teh Guradian.

Komentar cinika: po tome se vidi koliko su Švicarci bogati, oni mogu guzice brisati i novčanicama od 500 eura.


Malo hoće, malo neće.

Vijest prvog dana: Ministar Marić pokušao je biti suptilan, no ovo je poanta: Vlada razmišlja o porezu na stare aute.
Vijest drugog dana: Neće biti uvođenje novog porezana motorna vozila. Dapače u intervjuu gdje je, navodno govorio o uvođenju zelenog poreza, on je reako „da imamo nešto (sic!) veće porezno opterećenje nego u zemljama EZ“.


Komentar cinika: Izgleda da naš ministar voli onu igru s cvijetom tratinčice: „voli me, ne voli me“.


Relikvije 1

Trenutačno je uz požare i poplave u Lijepoj našoj u žiži klanjanje pred relikvijama Leopolda Mandića.
Nadbiskup Marin Barišić, poznat kao 'tolerantan i skrušen' svećenik, naglasio je više puta u propovijedi kako je sv. Leopold svetac pomirenja i oproštenja, Barišić je istaknuo kako "svaki vrijednosni sustav koji u sebi nema dimenziju opraštanja i pomirenja ima pogrešan odgoj koji u sebi ne nosi klicu života. Ako nam je Gospodin oprostio, i mi smo pozvani biti produžena ruka pomirenja prema drugima," poručio je Barišić.

Komentar cinika: Koliko je cinik pratio razna izlaganje i propovjedi spomenutog Nadbiskupa, nije imao utisak da se pretjerano drži svojih propovjedi. Ili pak je krivo shvatio što po Barišiću znači pomirenje i oproštenje.

Relikvije 2

Poklonjenu relikvijama Leopolda Mandića, prirodno, nije mogla odoljeti i naša Predsjednica pa je i ona položila svoju ruku, u kojoj je držala rupčić kako bi sačuvala dodir i kad opere ruke, na sarkofag Sveca u nadi da će nam pomoći u prevladavanju svih naših muka i problema.


Komentar cinika: Iako je Svetac svoj život i djelovanje većim djelom proveo u Italiji (Padova) ipak je on, po shvaćanjima mnogih Hrvata, doprinio mnogo više stvaranju Neovisne Države Hrvatske od nekih 'izroda' koji nisu od Predsjednice zavrijedili povodom svoje smrti ni kurtoaznu izjavu sućuti, iako su tom stvaranju doprinijeli barem malo više nego Svetac.

Relikvija 3

Dogovor tima predsjednika SDP-a Davora Bernardića za 'spas SDP-a' s PR-ovcem Alexom Braunom, koji je prije radio za Zorana Milanovića (pa ga nije spasio), pred samom je realizacijom. Angažman će, između ostalog, biti plaćen kreditom od oko 800.000 eura koji je SDP podigao kod Erste banke.


Komentar cinika: Možda bi naš dragi Berni polučio ipak veći rezultat da je i on položio ruku na sarkofag Leopolda Mandića. I to bez dizanja kredita.

Založili i žigove

Nakon što su Agrokorove tvrtke založile svu preostalu fizičku imovinu kao koleteral za kredit, Jamnica i Ledo su 15. rujna založili i intelektualno vlasništvo, svoj 'logo'.


Komentar cinika: Samo da jednog dana ne ispliva kako je Agrokor založio i Lijepu našu.



Post je objavljen 19.09.2017. u 14:26 sati.