Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Lekcije iz tranzicije.....

Danas sam uspjela nekoliko sati boraviti u Sveučilišnoj, i obradila sam članak Valerie Bunce, u kojem govori o zemljama u tranziciji. Razlikuje dva načina tranzicije: južni (primjer: Španjolska), koji je prethodio tranzicijama Istočne Europe (istočnog bloka, kako želite).
Brani tezu da su te tranzicije različite, i to po ulozi vojske (puno važnija u južnim tranzicijama), pa različito okuženje i geostrateški položaj i sl. Najvažnija razlika bi, po meni, bila da su te tranzicije nesuporedive već iz povijesnik razloga.....Zatim: kakva će biti tranzicija (nasilna ili ne) zavisi i od elita: prošlih i novih; hoće li s euspjeti sporazumjeti....Evo što sam kao "načrtanje" izvukla iz velikog teksta:
„Rethinking Recent Democratization“
Lessons from the Postcommunist Experience

Valerie Bunce, Word Politics (2003)


Naša iskustva (razumijevanje) procesa demokratizacije – kao što su početci i konsolidiranje novih demokracija – bila su pod snažnim utjecajem Latinske Amerike i južne Europe. To ne čudi, s obziorm da je treći val demokratizacije, kako ih je odredio Samuel Huntington, počeo u Južnoj Europi i brzo se „prebacio“, nastavio, prešao u Latinsku Ameriku.
Slom državnog socijalizma u Sovjetskom Savezu i Istočnoj Europi između 1989 i 1991 i uspon (nastanak) novih režima i država diljem ove regije omogućio je proširenje diskusije o demokratizaciji.
Sa nastankom novih država i novih ekonomskih i političkih režima u bivšem komunističkom svijetu počela se nazirati i zabrinutost. To uključuje utjecaj ekonomske tranzicije na demokratski projekt ; kritička razlika između utemeljenja novih demokracija (kao u mnogim postkomunističkim državama) nasuprot redemokratizacije (kako u Latinskoj Americi tako i u južnoj Europi), te uloga međunarodnih institucija u utemeljenju, održavanju i /ili potkopavanju novih demokracija . I zašto su neki razlazi nasilni, a neki mirni .
Prema istraživanjima Feedom House-a, dolazi se do zaključaka da su najuspješnije tranzicije u postkomunističkoj regiji bile u Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Latviji, Litvaniji, Poljskoj i Sloveniji. Tranzicija je u svom ovim zemljama, osim Mađarske, počela sa masovnim prosvjedima.
Vojska je od početka bila isključena iz političkog utjecaja, prvi izbori obično su predstavljali radikalan odmak i raskid sa političkim vođama (vodstvom) iz prošlosti i najveće promjene u ekonomiji napravljene su brzo.
Osim u Albaniji, Rumunjskoj i Jugoslaviji, zemlje u kojima je bila ugrožena partijska kontrola nad vojskom. I upravo u tim zemljama došlo je do nasilnog izlaska iz državnog socijalizma.
U Bosni, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Slovačkoj došlo je do nacionalizma – isključenja dotadašnjih ravnopravnih pripadnika društva, pretvorivši ih u manjine, u želji da ih se relocira u pojedine pripadajuće republike. Tako su neki komunisti postali – nacionalisti, koji su koristili nacionalizam kako bi zadržali autoritarnu kontrolu, te su postali ne-slobodni nasljednici prethodnih režima dekonstruirajući te prethodne režime.
Također je vrlo važno kada su počeli nacionalistički protesti. Nacionalistički prosvjedi koji se pojavljuju nakon što su komunistički režim i država dezintegrirani, povezano sa brzom tranzicijom prema demokraciji i napretku vodi stvaranju stabilnog demokratskog poretka. (ili se bar njegova stabilnost neprestano jača). (primjer Slovenije)
Suprotno tome, nacionalistički protesti koji su počeli prije rastakanja režima i države, povezani su sa vrlo različitim razumijevanjem puteva kojima treba krenuti nakon državnog socijalizma, pa tako uzrokuju ili slom demokracije ili odgođenu (zakašnjelu) tranziciju prema demokraciji. Takvu su tranziciju iskusili Armenija, Hrvatska, Kosovo, Slovačka, i u manjoj mjeri Srbija.
Također, što bolji rezultati na prvim slobodnim izborima – to bi proces tranzicije trebalo osnažiti, stabilizirati i ubrzati.
Najuspješnije tranzicije na jugu uključivale su premošćivanje, a najuspješnije tranzicije na istoku uključivale su – potpuni otklon, razbijanje, prekid s prošlošću. Na istoku, zemlje koje su pokušale demokratizirati se premošćavanjem, ispale su najkrhkije demokracije.

Pusa, vole vas L+B+G

ps. ide to, ide - samo polako, sporo- treba mi malo vremena da se "uhodam", ali za početak - zadovoljna sam....Samo svakodnevan rad može dovesti do uspjeha....Dva- tri sata - koliko god stignem....Počastila sam se s divnim cipelma za izložbe i kazalište...Br. 37....Dobila 40 kn na lotu, 7 od 39...:))))Pusa, vole vas L+B+GPost je objavljen 18.09.2017. u 22:36 sati.