Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NA REDU JE RAZMINIRANJE ŠUMA I ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA


SUMNJA NA EKSPLOZIVNA SREDSTVA U 93% ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA

Četrdeset milijuna kuna vrijedan Sporazum o razminiranju šumskog zemljišta potpisali su 14. rujna u Ministarstvu poljoprivrede državna tajnica Marija Vučković i v.d. ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Ante Brkljačić.Tim će se novcem prema Sporazumu u 2017. i prvoj polovici 2018. godine financirati radovi razminiranja 340 hektara šuma i šumskog zemljišta.
Razminiranjem tih površina omogućit će se pristup drvnoj sirovini za industriju, otvoriti će se prostor za gospodarske aktivnosti poput lovstva i turizma te prije svega pružiti sigurnost stanovništvu da bez straha od minsko – eksplozivnih sredstava može ulaziti u svoje šume.Ministarstvo poljoprivrede aktivno će sudjelovati u procesu razminiranja svih minsko sumnjivih površina te s Hrvatskim centrom za razminiranje sudjelovaati će u pripremi radova razminiranja te praćenju stanja na terenu koristeći podatke i informacije Hrvatskih šuma d.o.o. i Savjetodavne službe.

„U Hrvatskoj se čak 442 četvorna kilometra smatra minski sumnjivim površinama, na prostoru od devet županija te 61 grad i općinu koji su zagađeni minama i neksplodiranim ubojnim sredstvima. Sumnjive na minskom eksplozivna sredstva u šumi i šumskom zemljištu predstavljaju čak 93%“, izjavio je v.d. ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Ante Brkljačić, a državna tajnica Marija Vučković je rekla da se odnedavno umjesto dosadašnjih 13%, čak 30% sredstava prikupljenih od naknada za Opće korisne funkcije šuma izdvaja za razminiranje šumskog zemljišta. Za razminiranje poljoprivrednog zemljišta iz Programa ruralnog razvoja RH osigurano je 674 milijuna kuna. Za razminiranih 4.500 hektara isplaćeno je do sada 310 milijuna kuna.




Post je objavljen 16.09.2017. u 10:34 sati.