Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

I bez SAD, svijet nastavlja akcije zaštite klime

Sutra se u Montrealu sastaju ministri zaštite okoliša 30 najjačih svjetskih gospodarstava. Diskutirat će o daljim mjerama za ograničavanje globalnog zagrijavanja i suzbijanje klimatskih promjena. To je jedan od ključnih sastanaka, koji prethodi slijedećoj Konferencija UN o klimi (COP23) u Bonnu, u studenom i prosincu o.g..

Ovo je prvi sastanak nakon što je predsjednik SAD Donald Trump u lipnju objavio povlačenje iz Pariškog sporazuma, sklopljenog 2015..

17-09-13-Kanada-EU-KinaRanije ovog mjeseca u Montrealu je održana 46. sjednica Međunarodne porote za klimatske promjene (IPCC), stručnog tijela koje savjetuje državnike. Sastaje se dvaput godišnje, uz sudjelovanje predstavnika 195 zemalja. Oni pripremaju šesti izvještaj o procjeni (assessment report) o tome što će se događati s klimom. Taj izvještaj treba biti objavljen kroz dvije godine.

U svibnju je u Montrealu održana 19. međunarodna konferencija o znanostima o Zemlji (Earth Science) i klimatskim promjenama (ICESCC 2017)

Sazivači ovog ministarskog sastanka su, zajednički, Europska unija, Kanada i Kina, koje čine novu "pro-klimatsku" koaliciju. Dogovorili su zajednički nastup, iako među njima i dalje ima razlika.

Nasuprot šoku koji je izazvalo povlačenje SAD, ovo je veliki uspjeh, s obzirom na ranije razmirice između Kine i visokorazvijenih zemalja.

SAD su ostale usamljene u odbijanju upozorenja koje šalju znanstvenici. Odbijena je njihova želja da se pregovori počnu ispočetka (da bi ih ponovo minirali, kao u Kopenhagenu 2009.).

Sada šalju signale da bi možda ipak mogli razmisliti o tome da djelomice ostanu uključeni u neke aktivnosti koje ostatak svijeta vodi za zaštitu globalne klime.

Nažalost, vjerojatno je da samo nastoje bacati klipove.

Američki ministar zaštite okoliša Scott Pruitt ostaje vjeran svojem rigidnom odbacivanju realnosti klimatskih promjena. Kod njega je to i ideološki odabir, a ne samo obrana "interesa američke ekonomije". Nedavno je rekao da orkani kao "Irma" ne trebaju utjecati na diskusiju, iako svi eksperti kažu da je porast učestalosti i snage orkana jedna od posljedica globalnog zagrijavanja.

Kina je pak zbog takvih događaja zabrinuta. Kao i Europska unija i skoro svi ostali na svijetu.


Post je objavljen 15.09.2017. u 08:22 sati.