Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/durica

Marketing

korektivna krivnja

ne sviđa mi se kolektivna krivnja.
nisam od onih koji smatraju kako čitava zajednica treba ispaštati zbog pojedinca ili nekolicine.
ako se radi o zločinu, bilo koje vrste, sklona sam individualiziranom pristupu, kao i potpunom, pravednom i do kraja snošenju poslijedica za bilo koju vrstu zlodjela ili nedjlela, jer i nedjelovanje je vid zločina prema mom poimanju pravde.
ponekad, kako bi bilo moguće detektirati krivca jedini je način odavanje.
cinkanje.
ni ta opcija mi se ne sviđa.
smatram kako postoje bolji načini da se otkrije tko je za što odgovoran.
sama nikada nisam tužibabala, i nadam se kako nikad niti neću morat, no, vidjela sam kako je lako staviti čovjeka u tu situaciju da mora birati između svoje vlastite, pa i kože svojih bližnjih, što je možda još i gore, i nekog drugog koji će postati žrtveno janje kao primjer ostalima.
metoda mrkve i batine korisna je prilikom vladanja nekim kolektivom, kao i ona stara: " zavadi, pa vladaj. ".
nisu to nikakve velike mudrosti, već sitne, nehumane, te, prema mom mišljenju neinventivne i metode potpuno lišene svake kreativnosti koje na kraju ubijaju bilo koju vrstu elana, pozitivne atmosfere i volje za radom, a samim tim stvaraju nezadovoljne pojedince koji svaki čuva svoju debljinu stražnjice kako bi što lakše primao udarce na koje se na kraju navikne, te se njime može manipulirati lako i na sve moguće načine.
nije nikakva novost niti znanstvena fantastika kako je zadovoljan čovjek produktivniji u svakom smislu i na svim poljima svog djelovanja, a time je i puno korisniji zajednici u kojoj živi i djeluje.
to zadovoljstvo puno i ovisi o samom tom čovjeku, jer ne možemo samo stajati na mjestu i čekati da nam se nešto dobro dogodi, da nas netko drugi gura, pokreće i brine o nama.
potrebno je uložiti puno truda kako bismo bili zadovoljni sami sa sobom i svatko crpi to svoje zadovoljstvo iz različitog izvora, no, globalno, ipak je moguće, barem sama to tako doživljavam, motivirati pojedinca kako bi bio sposoban imati želju otkriti to svoje zrno iz kojeg bi moglo proklijati nešto novo, lijepo i zanimljivo.
takvi motivatori to nešto imaju u sebi. možda je to čak i talent. dar. mogućnost prenijeti energiju na masu i time stvoriti novu pokretačku snagu iz koje nastaju čuda.
bilo da je to mali poligon od starih obojanih guma posloženih u određenu smislenu formu, sadnja trešnje ili izrada glazbenog zida od starog posuđa i palete, nije važno, puno je bitnije da je rezultat tu, pred nama, nešto što smo izradili u zajedništvu, vođeni dobrom idejom, svojim rukama, uloženim trudom i radom koji se na kraju isplatio.
u takvom kolektivnom radu nije važno što je tko radio. svatko je doprinosio onako kako je znao i mogao, i sama činjenica da svi od toga profitiramo dovoljna je nagrada.
ali krivnja se ne može i ne smije svaljivati na kolektiv, jer to ga probuši kao balon. sve se raspline u trenu. sav taj elan, pozitiva i energija pretvara se u nezadovoljstvo koje se širi kao neka zaraza.
jer, zašto bi svi oni koji žele, mogu, hoće i uvijek su spremni ispaštali zbog jednog kojem sve smeta, koji ničim nije zadovoljan i kojem kada i daš čitavu ruku u stanju je cjelog te proždrijeti bez imalo milosti i grižnje savijesti već vrebajući novu žrtvu.
takvi trebaju odgovarati za poslijedice svog djelovanja i jednom zauvijek im treba stati na kraj.
ako nikako drugačije, onda barem staviti u neki svima prihvatljiv okvir unutar kojeg će sam sebi raditi ono što želi bez utjecaja na ostatak zajednice.
ako si ukrao - vrati.
ako si razbio - zalijepi.
ako si potrgao - popravi.
dokle god će svi drugi drugi plaćati tuđe dugove toliko ćemo dugo stajati na mjestu bez ijednog jedinog koraka prema naprijed.
a taj koji bi trebao platiti radit će i dalje po svome naušrb svih, pa će na kraju i svi ostali smatrati kako je to jedini način, jer, zašto bih se netko trudio i radio dok netko drugi samo ubire plodove tog rada.
stvarno moraš biti ili glup ili lud.
korigirajući sebe možda možemo korigirati i one oko sebe, a možda sam ja samo jako naivna, zelena, vječiti idealist, pacifist i ona koja se trudi biti korektna i tolerantna prema svima.
glupa ili luda?


Post je objavljen 14.09.2017. u 19:42 sati.