Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

101 PAŽANIN - 16.NIKOLA PORTADA – (Pag; 1830. – 1920.)





Biti gradonačelinik (pov. načelnik), nije samo čast nego prvenstveno dužnost koju obnaša izabrana osoba na čelu lokalne zajednice ili lokalne samouprave. To je čelna osoba izvršne vlasti u Gradu.
Portade su plemićka paška obitelj koji su svojim djelovanjem mogli doprinjeti općem dobru svih stanovnika Grada Paga. Mnogi članovi obitelji Portada bili su ugledni građani.
Jedan u nizu paških gradonačelnika kojeg Grad Pag treba štovati je i Nikola Portada, sin Petra Stjepana i Marije Dorkić.


Nikola Portada službom je bio vezan za Zadar i svoj rodni Pag. Pravaška misao i ideja paških narodnjaka u borbi za Paškom općinom i vraćanje hrvatskog identiteta dovela je Nikolu Portadu na mjesto načelnika općine.
Godine 1884. izabran je za prvog hrvatskog načelnika u Pagu, a tim činom oborena je autonomaška-talijanska općinska uprava.
Vrijeme njegova djelovanja vezano je uz hrvatski narodni preporod, čiji je cilj bio učvrstiti nacionalni identitet, kako u političkom tako i u kulturnom djelovanju. Pokret je između ostalog imao zadaću osnivanja institucija koje bi stvorile preduvjet za prijelaz iz feudalnih odnosa u kapitalističko, te društvo iz staleškog dovesti u građansko.
Zaslugom načelnika Nikole Portade u Gradu Pagu je 1873. otvorena prva hrvatska čitaonica pod imenom "Hrvatska sloga", na prvom katu palače Portada na obali (paškoj rivi).

Nije to bilo jedino djelovanje načelnika Nikole Portade. Njegov rad očituje se na unapređenju poljodjelstva na svojim posjedima, što je zabilježio i Narodni list iz Zadra.
Na mjestu načlenika paške općine, uz kraće prekide zadržao se sve do 1906. godine.
Bio je oženjen Agnezom pl. Zorović, iza sebe ne ostavivši svoje potomstvo. Umro je u Pagu 1920. godine.




Post je objavljen 14.09.2017. u 16:36 sati.