Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

INTERVJU: Miroslav Cmuk
Prije mjesec-dva-tri na hrvatskom tržištu knjiga pojavio se naslov "Stripizam", knjiga od 184 stranice u kojoj je objavljeno 40 tekstova Miroslava Cmuka i to o stripovima te kulturi i fenomenu stvaranja i čitanja stripova.

Tekstovi su rezultat Cmukove dinamične spisateljske aktivnosti (koja inače nije usmjerena samo na strip) te su ranije objavljeni na portalu Stripovi.com, Kvadratu, Zarezu i u Magazinu Gradske knjižnice Rijeka.

Intervju s Miroslavom Cmukom čitajte ovdje

O knjizi:

Miroslav Cmuk
'Stripizam'

eseji
Nakladnik: Matica hrvatska, Ogranak Bizovac
181 str. , meki uvez
80 kuna

U knjizi naslovljenoj šarmantnim neologizmom kojeg autor tumači kao „izraženu sklonost prema stripu“ sakupljeni su žanrovski raznoliki tekstovi objavljivani od 2012. godine naovamo. U tekstovima se bavi tehničkim karakteristikama pojedinih stripova, stvaralačkim opusima pojedinih autora, promovira određene, njemu drage, stripove ili pak analizira serijale poput Alana Forda, Corta Maltesea, Kena Parkera i drugih.

"Zbilja je užitak čitati eseje Miroslava Cmuka, prije svega jer riječi posreduju vatreni entuzijazam kojima ih je autor pisao. Važno je napomenuti da se ovdje samo dijelom radi o esejima koji tretiraju sâm strip. Strip je ishodište esejistike na način koji se već odavno etablirao u esejističkom žanru nazvanom filmozofija, gdje Slavoj Žižek funkcionira kao izvanredan predstavnik. Stripizam je, dakle, autorov prijedlog za etabliranje sličnog žanra gdje se strip-umjetnost uzima kao povod za šire filozofsko razmatranje stvarnosti. U najizbrušenijim tekstovima Cmuk koristi svoju strip-erudiciju kako bi razmatrao neke opće teme modernog svijeta kao što je sofisticirano ropstvo i stalna produkcija mržnje i neprijatelja."
Dr.Midhat Ajanović AjanPost je objavljen 13.09.2017. u 11:27 sati.