Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/sukiyaki

Marketing

Žemlovka

Voljela bih vas upoznati s još jednim češkim receptom a to je Žemlovka. Taj tko voli svježi sir i jabuke doći će bome na svoje. To je slatko jelo, dakle može se svrstati u kolače ali Česi Žemlovku pripremaju i kao glavno drugo jelo. No, da ne dužim, evo recepta.
Osim toga to je jelo vrlo jednostavno za napravit i što je jako bitno, nećete morati bacati stari kruh ili kifle već od tih ostataka napraviti ukusno jelo.

Sastojci:

- bijelo pecivo (kifle ili slično)
- 250g svježeg sira
- 4 jabuke
- 1/2 litre mlijeka
- šećera prema vašem ukusu
- 2 vrećice vanilin šećer
- 2 jaja
- grožđice
- malo ruma
- cimet
- maslaca za mazanje lima

Priprema:

Dublji lim namažemo maslacem i pospemo s krušnim mrvicama ili brašnom. Peciva (ili bijeli kruh) narežemo na sitnije komade i potopimo u mlako zaslađeno mlijeko. Zatim poslažemo peciva u lim i premažemo smjesom napravljenom od svježeg (malo zaslađenog) sira, 2 jaja i vanilin šećer. Na sloj svježeg sira stavimo naribane jabuke i pospemo sa vanilin šećerom, cimetom, grožđicama koje smo prethodno natopili u malo ruma.
Na kraju slijedi još jedan sloj bijelog natopljenog peciva. Sve zalijemo zaslađenim mlijekom u kojem smo namakali peciva. Stavimo u pećnicu i pečemo na srednjoj temperaturi. Nakon pola sata premazati razmućenim jajetom i pečemo dok žemlovka ne dobije zlatnu boju.



Post je objavljen 11.09.2017. u 08:03 sati.