Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

O programu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture (Kritički, dakako! Ali i konstruktivno :-) )




Čitam INTERVJU S OLIVEROM FRLJIĆEM u Jutarnjem listu od subote 09.09.2017.(evo ga OVDJE).

U razgovoru s Mirjanom Dugandžijom on, u funkciji osmišljavatelja kazališnog programa Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. najavljuje da će u tom programu sudjelovati i Jan Leuwers, Stefan Kaegi i Goran Stefanovski.

Istina, radi se o vrlo kvalitetnim autorima.
Međutim, već ta najava pokazuje tendenciju da bi se budžet mogao uglavnom potrošiti na dovođenje što jačih stranih autorskih imena.
Ne znam kakva je bila praksa u drugim gradovima ali ako i jest svuda bila praksa da se program ispuni što zvučnijim inozemnim autorima - ne znači da i mi moramo slijediti tu praksu.

Zar ne bi bilo bolje da se budžet većinom potroši NA RAZVOJ DOMAĆE KULTURNE PRODUKCIJE i da se EPK iskoristi za predstavljanje naše kulturne produkcije Europi a da strani autori budu dodatak a ne okosnica programa?

Mislim da nikako ne bi bilo dobro da u programu prevladaju inozemni autori i da većina budžeta ode na dovođenje što zvučnijih stranih imena a da domaći autori - NAROČITO RIJEČKI UMJETNICI - budu svedeni na "nužno zlo", na popunjavanje rupa u programu.

A na fejs stranici EPK već se traže volonteri, dakle već se računa na besplatan rad lokalnih stanovnika!

Ako je Frljić uistinu socijalno osjetljiv kakvim se prikazuje u predstavama i intervjuima onda nek inzistira da u njegovom segmentu programa nema volontera nego da se plati apsolutno svaki oblik rada, da se plati npr.i studenticu koja "cepa ulaznice" , a ne da inozemni redatelj za jednu izvedbu jedne predstave dobije cijelogodišnju plaću oca te studentice u brodogradilištu, a što je omogućeno upravo time što ona i još mnogi na EPK rade besplatno kao volonteri.

Isto se odnosi na sve iz organizacijskih i upravljačkih struktura Rijeke-EPK - bilo koga od njih da upitate što misli o prekarnome radu i izrabljivanju radnika u kapitalizmu, taj bi se jamačno sav zajapurio skvičeći protiv izrabljivanja radne snage i protiv prekarnoga rada, iako istovremeno očekuje da se studentarija pohrli javiti da besplatno radi za EPK!

Draga gospodo i drugovi iz organizacijskih i upravljačkih struktura EPK-Rijeka - odreknite se dijela svojih primanja i preusmjerite ih za isplatu honorara volonterima i tako ćete dokazati da ste zaista protiv izrabljivanja radne snage!

Ukratko, cilj EPK mora biti da najviše koristi osjete građani Rijeke, a ne da Riječanke i Riječani rade besplatno/volontiraju, dok riječkih umjetnika nema u programu a honorare odnose stranci.








Post je objavljen 11.09.2017. u 06:13 sati.