Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Nuklearna energija u Japanu 6,5 godina nakon Fukušime

Prošlo je šest i pol godina od katastrofe u japanskoj nuklearnoj elektani Fukušima Daići. Prije toga je Japan imao 55 operativnih reaktora. Četiri su uništena, a svi ostali nakon nesreće isključeni su zbog sigurnosnih provjera.

17-03-11- Molitva za stradaleKen Silverstein piše u "The Forbes" o aktualnoj situaciji. Neke brojke koje navodi nisu sasvim točne, pa sam korigirao prema WNA.

Svjetska nuklearna asocijacija (WNA) danas vodi 42 reaktora kao "operable" (sposobni za rad) tj. devet ih je trajno isključeno.

Međutim, danas ih je samo pet u pogonu. Razlog su rigidne procedure, protivljenje lokalnih vlasti i sudova koji moraju odobriti ponovno puštanje u pogon, te snažno protivljenje javnosti.

Od ova 42 reaktora, međutim, procedura za dobivanje dozvole za ponovo puštanje u rad pokrenuta je samo za 26 (prema WNA). Troškovi ponovnog puštanja u pogon su između 700 milijuna i milijardu USD.

Suočena s problemima i troškovima (manjak se pokriva uvozom skupog ukapljenog prirodnog plina, rastom učinkovite potrošnje i obnovljivima), aktualna vlada na čijem je čelu Shinzo Abe nastoji što veći broj reaktora ponovo pokrenuti. Bez toga, Japan neće moći ispuniti obaveze smanjivanja emisija stakleničkih plinova prema Pariškom ugovoru, iako je izvanredna situacija stimulirala uspješne mjere za smanjivanje potrošnje i rast obnovljivih.

Portal "Japan Forward" procjenjuje da će godine 2025. u pogonu biti samo 12 reaktora, a 2030. njih 18.

Niskougljični izvori (obnovljivi i uran) zajedno bi 2030. godine mogli davati 45% potrebne električne energije, reducirajući udio elektrana koje koriste fosilna goriva (ugljen, plin i nafta) sa sadašnji 85% na 55%.

Post je objavljen 10.09.2017. u 13:01 sati.