Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Linda

POVIJEST PO KOLINDI
KOMENTAR NET.HR-a: Je li moguće da predsjednica države ne zna u kojoj je državi rođena?
Autor: Marin Šarec 12:18 25.08.2017
Ovo više nije slučajno i postalo je vrlo zabrinjavajuće. Predsjednica Republike Hrvatske očito ne zna u kojoj je državi rođena. Ili ne poznaje osnove povijesti. Ili ne poznaje osnove geografije. Ili sve to zna, ali se pravi da ne zna. Što je onda još gore.

Podsjetimo, Kolinda Grabar-Kitarović prvo je u Varšavi na sastanku Inicijative triju mora rekla sljedeće: “Oni od nas koji su rođeni s pogrešne strane Željezne zavjese…” Time je Jugoslaviju, a samim time i Hrvatsku, smjestila tamo gdje nikad nije bila – među zemlje nekadašnjeg Istočnoga bloka! A njega su, što je svakome vrlo lako provjeriti i na Wikipediji, činili Sovjetski Savez i prosovjetski režimi – Poljska, Čehoslovačka, Mađarska, Rumunjska, Bugarska i Demokratska Republika Njemačka.

Ono u Varšavi nije bila ni slučajnost ni lapsus.

Štoviše, SFRJ je cijelu svoju poziciju nakon 1948. godine gradila upravo na suprostavljanju Staljinu i odmaku od Istočnog bloka. Da bi ‘zacementirala’ tu svoju poziciju između Istočnog i Zapadnog bloka, Jugoslavija je bila među osnivačima Pokreta nesvrstanih, u kojem je uz nju bilo 120 zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike. To su toliko dobro poznate povijesne činjenice da ih je nekad znalo svako dijete. Danas ih, eto, ne zna ili ne želi znati ni predsjednica Republike.

Da ono u Varšavi nije bila ni slučajnost ni lapsus, pokazalo se za predsjedničinog posjeta Australiji. U hrvatskom je veleposlanstvu u Canberri prije nekoliko dana ponovila tu povijesnu neistinu i tako, zapravo, potvrdila da joj je jako stalo da ona (neistina!) uđe u javni diskurs kao apsolutna istina.

Ta silna nastojanja aktualnog hrvatskog vodstva i pripadajuće aktivističko-medijske mašinerije da se Hrvatsku baš na svaki način situira na pogrešnu stranu povijesti i nabije joj se imidž vječnog gubitnika i paćenika traje već dulje vrijeme. Pa smo sada vrlo blizu tome da se i u školama ući kako je Hrvatska u 2. svjetskom ratu bila na strani poraženih snaga, da nakon toga sve do 1990. uopće nije postojala, a ako i je bila je, eto, “s pogrešne strane Željezne zavjese”.

Nikada još, međutim, u prvim redovima te borbe za ružnu, paćeničku i gubitničku povijest Hrvatske i Hrvata nije bio neki hrvatski predsjednik. Sada je tamo, s mnogo entuzijazma i nepokolebljivosti u svojem djelovanju, hrvatska predsjednica.

Kolinda Grabar-Kitarović naravno nije rođena ni u Bugarskoj, ni u Rumunjskoj, ni u Sovjetskom Savezu. Ona je, podsjećamo, rođena u Rijeci. Upravo u njezinom rodnom gradu – prvo na Preluku, a kasnije na Grobniku – je dvadeset godina održavana Velika nagrada Jugoslavije u motociklizmu, kao dio svjetskog prvenstva u tom sportu. Već i ta činjenica govori s koje strane Željezne zavjese je bila Jugoslavija (i Hrvatska) jer taj izrazito “zapadni sport” je, u pravilu, nije prelazio.

Iznimka je bila Velika nagrada Čehoslovačke u Brnu, ali samo zbog iznimno velike tradicije tog sporta u Češkoj, još od 30-ih godina prošlog stoljeća i predsjednika Tomáša Masaryka. Onog istog, zanimljivo, čiju ulicu u Zagrebu žele preimenovati istomišljenici predsjednice koja tvrdi da je rođen s pogrešne strane Željezne zavjese, a samim time, valjda, i s pogrešne strane povijesti.

Dakle, ne bi bio neki poseban problem da hrvatska predsjednica govori to što govori zbog neznanja, odnosno nepoznavanja povijesti, geografije, međunarodne politike itd. Rekli bismo tada da, eto, nije previše… upućena i odmahnuli rukom. Problem je upravo u tome što je ona trenutačno aktivistica jednog vrlo opasnog pokreta koji iz raznoraznih razloga pokušava ponovno pisati hrvatsku povijest. Lažnu, dakako.

Ako bi jedna takva osoba obranila doktorsku disertaciju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, tada bi svi oni koji su tamo ikad diplomirali, magistrirali ili doktorirali trebali poderati svoje diplome!

Autor: Marin Šarec 12:18 25.08.2017

Trebam li ovome bilo što dodati?! Ne želim poderati jednu od svojih diploma, bila bi šteta - i to radi Linde....
Zašto, o zašto nasilu želimo izgubiti Drugi sv. rat?! :((((( Nepojmljivo...:((((


Pusa, L+B+G


Dodatak: 26.08.2017

Vidjela sam sve vaše komentare, dočekali su me na prazan želudac, bez doručka i kave :((((( No, da pomalo sumiram, a kasnije ću svakome pojedinačno odgovoriti:
- tekst je rekao sve ono, što i sama mislim i osjećam. Zašto? Jer su to naprosto činjenice, na koje se autor teksta osvrnuo -sviđale se one ili ne sviđale nekome....Nitko sretniji od mene da je drugačije.....Vjerujete, nitko sretniji....Ljubav prema domovini ne sastoji se u pljeskanju na sve i sva što nosi simbol hrvatskoga, nego ako nešto istinski nije kako treba - kaže se, upozori se - i treba se nadati da će se drugi put postupiti pametnije.....Mogla sam otići iz Hrvatske davnih dana, ali nisam. I to ne samo u moju drugu domovinu....Imala sam ponuda za taj Zapad, za taj neki drugačiji način i život....Na početku rata pokojna baka je preklinjala mamu i mene da odemo u Slovačku....Zauvijek! Majka je rekla: ne dolazi u obzir, ovo je sada moja zemlja. Ostala je dežurati kao liječnik; pomagati ljudima....Bila sam na faksu tih godina, rekla sam: ne dolazi u obzir, ne idem nigdje....Biti će bolje, ovo je moja zemlja....I mislim, doista čvrsto vjerujem da je time iskazana najveća ljubav prema ovoj zemlji, u kojoj živim, radim, pišem, školujem se, ljubim, plaćam poreze i račune...Ovoj zemlji, ne nekoj drugoj! Dakle - djela, ne riječi...Djela!
Bez obzira na moju emociju i sentiment (kojih imam na moju žalost ponekad i viška!), da sam tada otišla - vjerojatno od "pravedne" ljutnje ne bih više nikada kročila ni blizu ne samo Hrvatskoj, nego općenito svim bivšim prostorima i ovim prodručjima.....Jer bih bila povrijeđena, jer bih bila razočarana....:(((((
Kako ja od tih vremena dođem do toga da danas: Leonida - idemo reći da ako sam ja neka druga generacija, ona je već treća-kaže da će Lukas definitivno studirati u Slovačkoj?! Kako to da to mama i ja moramo danas slušati?! :((((( Što se dogodilo?! :(((((
I da spominje se Masaryk:

Tomáš Garrigue Masaryk (Hodonín, 7. ožujka 1850. - Prag, 14. rujna 1937.), češki političar, filozof i sociolog.

Profesor filozofije na Praškom sveučilištu. Godine 1889. s Kramarom je osnovao liberalnu političku grupu Realisti, koja se povezala s Mladočeškom strankom. Osnivač je i ideolog liberalne Češke narodne stranke koja se borila za autonomiju Češke u sklopu Austro-Ugarske.

Godine 1909. pomaže obrani u Veleizdajničkom procesu u Beču. Godine 1914. odlazi u emigraciju, gdje razvija intenzivniju političku djelatnost za stvaranje samostalne čehoslovačke države. Pred kraj rata na čelu je privremne čehoslovačke vlade. U Washingtonu je 16. listopada 1918. godine izdao Deklaraciju o nezavisnosti Čehoslovačke. Bio je prvi predsjednik Čehoslovačke. Na tu je dužnost izabran 14. studenog 1918. godine, a birači su ga poslije još tri puta izabrali za predsjednika. Dao je ostavku 1935. godine. Kao "otac domovine" smirivao je zategnute odnose čeških i slovačkih stranaka.

Djela:

"Socijalno pitanje - Filozofske i sociološke osnove marksizma"
"Samoubojstvo kao socijalna masovna pojava moderne civilizacije"
"Osnove konkretne logike"
"Ideali humaniteta"
Hrvatski akademik Stjepan Musulin preveo je neka njegova djela s češkog na hrvatski jezik.

Moram se osvrnuti i na Lioničin komentar da bi smo bili kao Italija ili neke druge zemlje da nije bilo prethodnog režima....Da tome nije tako, dematira moja druga domovina, u kojoj je režim bio daleko represivniji (riječi moje majke: iz bivše Čehoslovačke nisam mogla nikuda putovati. Iz bivše Jugoslavije nisam imala sa čime putovati!!!!) nego što je bio ovdje - i naravno, pripadao jednom drugom, Istočnom bloku zemalja naprosto i zbog geostrateškog položaja tadašnje Čehoslovačke/današnje Slovačke i Češke....pa vidi ih danas! Na žalost, moram konstatirati da su oni prevladali svoju prošlost i grade svoju budućnost....I grade je dobro! Polako, smisleno - ali, grade....I stižu....Eto, toliko za sada - naravno, svakome ću i pojedinačno odgovoriti...Neki su me šokirali, neki nasmijali, neki ucjenjivali.....Ah, ljudi moji...:(((((
Pusa, L+B+GPost je objavljen 26.08.2017. u 10:25 sati.