Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Sinkronizacija (u) retrogradnosti

"Ah, kad se to kod njih koristilo, a u nas su još volovi vukli! Oni su ispred nas najmanje 20 godina! Prešišali su nas za desetljeće! Zaostajemo za Skandinavcima 30 godina! Kaskamo za Amerima 50! Ma ti Japanci, nećemo ih stići ni za 100 godina!"

Generacijama se na ovim prostorima nadalo i stremilo onoj konačnoj gospodarsko-tehnološko-kulturno-mentalitetnoj usklađenosti sa zapadnim svijetom, uvijek se utemeljeno i/li neutemeljeno patilo od kompleksa zaostalosti i manje vrijednosti, ali od svih mogućih načina na koje se može i treba uskladiti, dobrodušan netko se danas ne može ne zapitati - pa kud baš sinkronizacija u ovom smislu?

A da ironija valjda bude veća, obrnut je čak i njegov geografski smjer (pored kvalitativnog smjera usklađivanja), jer se u toj retrogradnosti nisu ovi s onima tamo, nego oni s ovima vamo.

Kao što su izvorno Tuđmanovo, pa Karamarkovo i Hassanovo neumiveno, a potom i Plenkovićevo umiveno neofašovanje i programska pizdunska ambivalentnost (kao i ostalih prethodnih i aktualnih najviših državnih dužnosnika, na prvom mjestu predsjednice, predsjednika Sabora etc.) oko fašističkog ZDS i ostale ustaške ikonografije direktno potakle i potiču domaće fašiste (ustašiju) da već neko vrijeme ispuzuju ispod svakog kamena, tako i Trumpovo neofašovanje i rasizam danas hrane suprematističke neonaciste.

Jer isti su to tikvani - isti vlastohlepni idioti, isti im ur-fašizam u programu, ista maloumna sljedba, isti konačni rezultat: fašo-nacistički revival.I po ne znam koji put se potvrđuje - dovoljan je samo jedan takav Sch(r)ettini na komandnom mostu Coste Concordie, samo jedan neodgovorni i/li beskrupulozni (i vlastohlepni, narcisoidni, nesposobni) mamlaz u kritičnom trenutku na kritičnom mjestu da napravi neopisivu štetu, a potreban je angažman cijelog skupa razumnih da za njim dugotrajno čisti, ispravlja i popravlja.


Post je objavljen 15.08.2017. u 14:00 sati.