Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ruski građanski rat

Ruski građanski rat – uvod


tako započinje i umire revolucija, u užasu terora i krvi bitke ...

Ah da, kada sam bio mlađi povjerovao sam da je riječ REVOLUCIJA nešto sasvim prihvatljivo i napredno, nešto što vuče naprijed ... čitao sam rado Aristotelova promišljanja o toj revoluciji, divio sam se onoj nepoznatoj, ali hrabroj, djevojci što vodila je francuske revolucionare onako razgaljenog dekoltea (u trenutku sam svoj dječački ideal ženske ljepote poistovjetio s tom nepoznatom hrabrom djevojkom) ...

... redale su se tako revolucije kroz povijest i sve su nazivane lijepim nazivom SLOBODA! Ipak, Athumanunh ne bi bio Athumanunh da nije malo pokušao svesti sve te revolucije pod jedan nazivnik – ako je u nazivniku tog razlomka sloboda, što je to onda u brojniku? odjednom je to pitanje zagolicalo ionako bujnu maštu Athumanunha.

Zamislite samo, ako možete, Athumanunhu se pojavljuju u brojniku: pobuna, prevrat, rat, teror ... a to baš nisu milozvučne riječi poput sloboda i kako to onda može biti nešto divno, lijepo, veličanstveno? No, dobro, ne bi bilo dobro da Athumanunh zaluta, vratimo se mi natrag – Ruski građanski rat.

Dakle, Athumanunhu se čini da je sve počelo opet onako 'idilično i veličanstveno' - srpanjskim proturatnim demonstracijama (od 3. do 7. srpnja 1917.) koje nasilno guši tadašnja ruska carska vojska, a onda pak dolazi do nečega još 'idiličnijeg i veličanstvenijeg' ta vojska (točnije ratna mornarica) nešto kasnije staje na stranu naroda i teški topovi ratnog broda, krstarice zvučnog naziva Aurora (Zora), tuku teška vrata Zimskog dvorca ... počinje 'veličanstvena' revolucija – Oktobarska revolucija.

Dok su mornari s Aurore slali radio poruku (10.00 25. listopada 1917.) u svijet koja je govorila o konačnom završetku dvovlašča i nemira koji su potresli tu nesretnu 1917. bili su uvjereni da se dogodilo nešto lijepo, a to je uspostava demokratskog mira, ukidanje veleposjedničkog vlasništva nad zemljom, nadzor radnika nad proizvodnjom i stvaranje pravedne sovjetske vlade ... no, mornari su se prevarili, jer dvovlašće, revolucionarni teror i najgori oblik rata, onaj građanski, tek su trebali početi i počeli su!

Od te 'veličanstvene' Oktobarske revolucije do uspostavljanja sovjetske vlasti nad svim područjima carske Rusije proći će još dugih 5 godina, a u tom periodu što od gladi, studeni i oružanih sukoba umrijet će oko 15 milijuna ljudi, a industrijska će proizvodnja pasti na niti 15% one prije Prvog svjetskog rata.

Na scenu će uskoro stupiti opasne i strašne armije: Crvena, Bijela, Crna i Zelena, a kao da to sve nije bilo dosta komplicirano nakratko će se umiješati i intervencijske armije Francuske, Britanije, Njemačke, Poljske, Amerike (SAD), Japana, Kine ... naposljetku opet će Athumanunh opisivati ključne bitke na samo sebi svojstven način i za kraj ponuditi svoj odgovor: Zašto je Ruski građanski rat završio upravo onako kako je završio, a nije nekako drugačije, a mogao je ...

Eto, toliko za uvod, a sutra počinjem s opisivanjem tog jednog od najtragičnijih razdoblja u ruskoj povijesti, točnije s opisom i objašnjenjem kako je zapravo do građanskog rata došlo, koji su njegovi glavni uzroci i posljedice, na kojim se to područjima i kako vodio, te tko je bio zapravo 'crveni', 'bijeli', 'crni', 'zeleni' ...


bijeli vojnici ostali su bez streljiva, napadaju crvene vojnike bajunetama


Post je objavljen 05.08.2017. u 07:17 sati.