Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Vreli dani na gradskim ulicama

Evo i još poneke crtice sa puta po Bugarskoj i Srbiji!

Zagreb se s pravom ponosi nizom lijepih gradskih drvoreda, pogotovo u centru grada i uz važnije gradske ulice (ja uvijek rado ističem primjer Horvaćanske ceste i njenog drvoreda kao posebno zanimljivog i raznovrsnog - vidi OVDJE!) ... ali, u pokrajnjim ulicama nije tako lako naći hladovinu za vrućih dana, u njima su drvoredi rijetki.

No, iskustva iz dva veća bugarska grada, Plovdiva (centralna Bugarska) i Burgasa (crnomorsko primorje) pokazuju da je moguće i takve uske ulice "opremiti" drvoredima ... i to takvima da u tim ulicama vlada gotovo potpuni hlad, jer ih krošnje gotovo potpuno prekrivaju!
(loša strana: korijenje često izvaljuje rubnjake i cestovnu podlogu što dodatno uništava bugarske ulice koje, barem one manje važne, već imaju dovoljno problema sa rupama ...)



Ulica Srednjaci, sa lijepim drvoredom. Snimio: Vanja


Gredička ulica u Naselju Prve hrvatske štedionice, na žalost, bez drvoreda. Snimio: Vanja


Još jedna od ulica u Naselju Prve hrvatske štedionice, Kostelska, gdje bi se za drvored posve sigurno moglo naći mjesta. Snimio: Vanja


Ulica u Burgasu oivičena gustim drvoredom. Snimio: Vanja


Pogled na jednu od sličnih ulica Burgasa sa 4. kata hotela - od krošanja nije uopće moguće vidjeti samu ulicu. Snimio: Vanja


Snimljeno u Plovdivu - kako korijenje drveća uništava ulicu. Snimio: Vanja



Post je objavljen 04.08.2017. u 14:57 sati.