Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Španjolski građanski rat

Nacionalistička opća protuofenziva na Ebru

Dakle, nacionalistička opća protuofenziva na Ebru počela je 30. listopada 1938., a točka napada bila je kilometar i pol široka crta na sjevernoj strani Sierre de Caballas. Od samoga osvita zore, puna tri sata, republikanske položaje bombardiralo je 175 nacionalističkih i talijanskih bitnica (bitnica ima četiri topa – po Athumanunhu), te više od stotinu zrakoplova.

Stotinjak republikanskih zrakoplova koji su se podigli nisu uspjeli znatnije ometati nacionalističko bombardiranje. Nakon te topničke i zračne priprave u napad je krenuo korpus Maestrazga pod zapovjedništvom Garcije Valina. Nacionalistička 1. navarska divizija, kojom je zapovijedao jedini Marokanac u nacionalističkoj vojsci Muhamed ben Mizzian, zauzela je republikanske položaje koje su republikanske postrojbe napustile poradi bombardiranja.

Započela je bitka na uzvisinama Caballasa koja je potrajala cijeli dan do noći kada je cijeli taj planinski lanac pao u ruke Nacionalistima. Nacionalisti su objavili da su ubili 500 i zarobili 1000 republikanskih vojnika, te srušili 14 republikanskih zrakoplova. Gubitak Caballasa bio je udarac republikanskoj obrani, jer ta uzvisina dominira cijelim tim područjem.

No, zatim je po republikanske postrojbe stiglo nešto još gore. Tijekom noći 1. na 2. studeni pala je i uzvisina Pandols preko koje su se nacionalističke postrojbe spustile 3. studenog do sela Pinell. Potom su Nacionalisti poduzeli masovni napad na Picosa gdje su Republikanci bili dobro ukopani. Kada je pala i Picosa Republikancima je postalo jasno da je bitka na rijeci Ebro izgubljena, jer na zapadnoj strani rijeke Ebro ostalo je samo svega šest republikanskih topničkih bitnica.

Nadnevka 14. studenog Yagüe je sa svojim postrojbama zauzeo selo Fatarella. Posljednji republikanski mostobran Ribarroyu pao je 18. studenog. Gubici u bitki na rijeci Ebro bili su veliki za obije strane, ali su iste teže podnijeli Republikanci koji ih više neće moći nadoknaditi. Nacionalisti su izgubili oko 7000 vojnika, a Republikanci do 15 000 vojnika.


Izgubljeni su mnogi zrakoplovi na jednoj i drugoj strani, ali 150 republikanskih srušenih zrakoplova republika više neće moći nadoknaditi. Završetkom bitke na rijeci Ebro moral je nacionalističkim postrojbama opet porastao, a Republikanci su bili zadovoljni što su uopće uspješno povukli svoje postrojbe i tako izbjegli potpuni poraz. No, Nacionalisti su već isplanirali novu ofenzivu na Kataloniju koja će tri puta dobivati i mijenjati nadnevak otpočinjanja, jer Nacionalisti su se bojali da će bitka za Barcelonu biti izuzetno krvava i teška.




Post je objavljen 28.07.2017. u 19:47 sati.