Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KRIMINALIZACIJA HRVATSKIH POMORACA



DVA HRVATSKA POMORCA U PRITVORU U ŠPANJOLSKOJ

Prema informacijama iz Sindikata pomoraca Hrvatske, koji sjedište ima u Rijeci, policija je u Španjolskoj 26.srpnja 2017. pritvorila posadu tegljača koji je teglio brod bez posade na kojemu je, kako se utvrdilo, bila određena količina cigareta. Razlog zadržavanja pomoraca u zatvoru je sumnja u kazneno djelo krijumčarenja cigareta, iako su se cigarete nalazile na tegljenom brodu koji je bio bez posade. Pritvoreni su svi članovi posade koju su činila tri pomorca talinajske nacionalnosti , dva Hrvata i jedan Rumunj. Nelogičnost je u tome što posada nezna što prevozi tegljač.

Sindikat pomoraca Hrvatske je od članova obitelji pomoraca dobio informaciju da su dva Hrvatska pomorca pritvorena u zatvoru Santa Maria u Cadizu u Španjolskoj. Nakon toga je Sindikat pomoraca odmah obavijestio nadležne institucije u RH (MMPI, MVP, Stožer), pravni odjel ITF-a i kolegu ITF inspektora u Cadizu. Predstavnici sindikata stupili su u vezu s vlasnikom tegljača te dobili informacije da je kompanija angažirala odvjetnika te uputila predstavnika kompanije u Cadiz. Zatvorenim pomorcima dodjeljen je prevoditelj na engleski jezik. Sindikat očekuje da će Hrvatsko Veleposlanstvo u Španjolskoj posjetiti naše pomorce. Pomorcima su u tijeku istražnog postupka oduzeti mobiteli te s njima nije moguće stupiti u neposredan kontakt.
Sindikat pomoraca Hrvatske već duže vrijeme upozorava na problem kriminalizacije pomoraca koji je postao sve češći. Najnoviji slučaj kriminalizacije se dogodio u Španjolskoj.



Post je objavljen 27.07.2017. u 16:28 sati.